Koll på växter och djur i skärgården

Redaktionen

Redaktionen


En bok för naturälskare som vistas i skärgårdar och kustlandskap har kommit ut på Bilda Förlag.
Den har titeln ”Skärgårdens växter och djur”, skriven och plåtad av biologen och naturfotografen Klas-Rune Johansson.

I våra skärgårdar finns inte bara lugna vikar med vackra och inbjudande naturhamnar. Här finns också ett rikt och intressant växt- och djurliv som kan berika vistelserna.

Skärgårdens växter och djur är en praktisk handbok där man lätt kan lära sig känna igen det man ser i luften, på havet, på kobbar och skär; på ängar, hedar och myrar, i gölar och hällkar. En artbok för alla naturintresserade, för ”båtfolket” – seglare, motorbåtsburna, paddlare – och naturligtvis för strandvandrare och de som bor eller vistas i skärgårdar och vid kusterna.

Djuren är i första hand de bofasta i våra nordiska skärgårdar; däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, en del insekter och småkryp, men även en del tillfälliga gäster tas upp, som till exempel fåglar som flyger över och förbi. Av växterna är det koncentrerat till blomväxter, men här omnämns också några typiska gräs och halvgräs. Några få, i landskapet väl synliga lavar och alger, tas också upp.

Författaren Klas-Rune Johansson är biolog och naturfotograf (medlem i Naturfotograferna) med skärgård och kust som specialitet och har tidigare gjort flera naturböcker, bland annat Skärgårdens växtvärld, Skärgårdens djurliv, Kustflora och Blommande skärgård.

 

 

Relaterade artiklar

Bygga och bo på en flotte

Bygg din egen flytande fiskestuga!

GITANA, Maxi Edmond de Rothschild. Drone 13 February, 2013.

Så optimeras areodynamiken – en avgörande faktor

Gitana Ultim Grib files

Rekordet runt jorden – så spår man vädret

Sodeo Gitana Jules Verne

Giganternas kamp runt jorden är igång!