Mat och kyla

Redaktionen

Kylskåp ombordNär du ska installera ett kylskåp i båten bör du också veta något om hur livsmedel ska förvaras. Den viktigaste effekten av kylförvaring är att bakterierna helt stannar i växten under en viss temperatur.

Mat och kyla

När du ska installera ett kylskåp i båten bör du också veta något om hur livsmedel ska förvaras.

Läs också:
Hur fungerar ett kylskåp

Tänk på detta innan du köper kylskåp

Maten förstörs främst av mikroorganismer som orsakar mögel, jäsning, försurning och förruttnelse. Dessa förökar sig långsammare eller inte alls vid låg temperatur. Livsmedel behåller därför, med få undantag, kvalitet och näringsvärde längre ju lägre temperatur den förvaras vid.

Mikroorganismer finns överallt i luften omkring oss och därmed även i all mat som inte är sterilt förpackad eller konserverad. Så fort en sådan förpackning öppnas, blir innehållet påverkat av luftens mikroorganismer. Givetvis påverkas den mer om man stoppar “smutsiga fingrar” i syltburken än om man tar ut det goda med en rendiskad sked.

Den viktigaste effekten av kylförvaring är att bakterierna helt stannar i växten under en viss temperatur. När sjukdomar sprids via maten beror det nästan alltid på att bakterierna fått tillfälle att växa till. Får man bara i sig ett fåtal sjukdomsalstrande bakterier kan kroppen kämpa ner dem så snabbt att man inte hinner bli sjuk. Det är när maten varit “okyld” för länge som bakteriehalten blir farligt hög och man kan bli sjuk. Det kan därför vara farligt att ha ett kylskåp som inte orkar hålla tillräckligt låg temperatur även de varmaste dagarna.

Text: Ernst Blixt, Per-Erik Forssberg, Bo Sandgren, Harald Wenander, Sture Åström

 

Kylskåp ombord

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar