Micke Leijnegard – hjälp jag har fått en träbåt!

Micke Leijnegard – hjälp jag har fått en träbåt!

Elias Johansson Rimsby

Micke_Leijnegard_batrenovering_Inl Ett rop på hjälp? Med glimten i ögat i sådana fall – men framför allt är rubriken ovan arbetsnamnet på en ny TV-serie om träbåtvård som sänds i SVT i höst. Hamnen får ett snack med TV-profilen och båtmänniskan Micke Leijnegard.

Journalisten, programledaren, konferencieren och TV-profilen Micke Leijnegard må vara väl känd för de allra flesta. Mindre känd är dock båtmänniskan Micke Leijnegard som är i full färd med att rusta sin ruffade snipa – en Kvarken byggd av Johansson & Son Båtbyggeri i Holmsund. Ett projekt som också kommer att mynna ut i en serie om båtar och renovering i SVT senare i höst.

Se också:
Träbåtvård – unik chans att lära sig av de bästa

Det ska visa sig att Micke är träbåtsentusiast ut i fingerspetsarna. Ett intresse som tog fart lika oväntat som plötsligt då han och en kollega på Sveriges Radio Västerbotten tog en bilutflykt, på vinst och förlust, för att leta efter träbåtsbyggare.

– Och ja, vi hittade en gubbe som byggde båtar i Täfteå (tätort i Umeå reds. anm.) av alla ställen och jag blev helt kär. Framför allt i själva hantverket.

Så du rusade iväg och köpte en Kvarken-snipa?

– Nej, så fort gick det inte. Kvarken-snipan är en helt färsk och slumpartad historia. Jag har en öppen snipa sedan tidigare men så grodde en tanke om att skaffa något liknande, fast med ruff.

Micke fortsätter:

– Då fick jag höra om en man på Muskö som med ålderns rätt förberedde sig på att runda av båtlivet och kliva iland för gott. Till saken hör att han först ville sänka båten då den var så starkt förknippad med hans fru som hade gått bort. Men să fick jag köpa den för fem kronor mot löfte att vårda den ömt. På den vägen är det.

TV-profilen och båtmänniskan Micke Leijnegard leder ett program om träbåtvård i SVT i höst.

Fint skick

Det visade sig att båten var i väldigt gott skick. Gubben som skänkte den  hade köpt den begagnad 1964. 1977 renskrapade han den och preparerade den med 32 lager kokt linolja som gjorde den väldigt tålig. Men som alltid när det gäller träbåtar så finns det ju ändå behov av löpande underhåll.

Så nu blir ska du leda en serie TV-program om båtvård?

– Ja, och det är med begränsade kunskaper, mycket ödmjukhet och framför allt god hjälp av kunniga människor som jag bland annat byter däcksduk. Jag var livrädd innan jag började men det gick bra till slut. Nu är jag supernöjd.

Har du några bra tips redan nu i ämnet?

– Ja, man måste vara lugn och ha tålamod. Speciellt om man som jag har begränsade kunskaper i träbåtvård. Viktigast är dock att vara prestigelös och att våga fråga någon kunnig om råd och tips.

Serien om Micke Leijnegards båtäventyr i SVT (6 X 15 minuter) är planerad till september och kommer även att kunna ses på SVT-play.

Elias Johansson Rimsby

Micke_Leijnegard_batrenovering_Inl

Visa 2 kommentarer

2 kommentarer till “Micke Leijnegard – hjälp jag har fått en träbåt!”

  1. Aldrig kokt linolja på / i en båt, det tränger in någon millimeter och härdar där, sedan är det helt omöjligt att påföra någon annan impregnering.
    Rå linolja däremot är väldigt bra.
    Mvh Christer Hellström
    Båtbyggare i tredje generationen från Björnholmen Muskö

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

renovering-av-lite-motorbat

Häpnadsväckande hemmarenovering på 14 minuter

Utmaningen_batbygge_pa_en_timme

Utmaningen – bygg en båt på bara sextio minuter

Polering-polera-baten-batpolering-vaxning-vaxa-baten

Proffsen tipsar – så får du nytt liv gelcoaten

Alba_inledningsbild

M/Y Alba II – vårdad, älskad, sänkt och återuppstånden