Ny sjöfyllerilag från 1 juni 2010

Redaktionen

Ny sjöfyllerilag från 1 juniFrån och med den 1 juni 2010 införs en nedre promillegräns på 0,2 promille till sjöss. Regeln gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är längre än tio meter. I praktiken större snabba motorbåtar. Men det innebär inte att man går fri om man är packad och kör en eka eller seglar på ett sätt som innebär fara för sjösäkerheten. Där gäller samma regler som tidigare.

– Vi får nu samma regler till sjöss som redan gäller på vägarna och det är bra. Jag tror att tiden är mogen för detta. Det är självklart för oss att vara nykter på vägarna och jag tror att samma inställning snart också gäller på sjön, säger Kristina Falk Strand, chef för brottsbekämpningsenheten på Kustbevakningen.

Riksdagen har nu fattat beslut om att införa en fast nedre gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Regeln gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är längre än tio meter.

Både den som framför båten och personer ombord med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande omfattas av de nya reglerna.

Den nya lagen gäller för såväl yrkessjöfart som fritidssjöfart.

Även när det gäller grovt sjöfylleri utvidgas straffansvaret för de fartyg som omfattas av promilleregeln. 1,0 promille blir en absolut gräns, och den som har mer alkohol i blodet än så döms för grovt sjöfylleri.

– Det är bra att reglerna blir tydliga och klara. Förutsägbara bestämmelser ökar rättsäkerheten, säger Kristina Falk Strand.

Den nya lagen innebär också att Kustbevakningen och Polisen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller till sjöss för att kontrollera nykterheten i svenska vatten.

För båtar under tio meter och som går långsammare än 15 knop gäller samma regler som tidigare. Kustbevakningen har rätt att stoppa dem och kontrollera nykterheten om man kan misstänka att båtföraren är påverkad av alkohol eller annat medel och inte kan framföra båten på ett säkert sätt.

En båtförare som är påverkad av alkohol kan dömas för sjöfylleri om inte båten kan framföras på ett säkert sätt.

Om båtföraren har minst en promille alkohol i blodet, är avsevärt påverkad eller kör båt på ett sätt som innebär stor fara för säkerheten till sjöss, kan domen bli grovt sjöfylleri.

 

 

Ny sjöfyllerilag från 1 juni

Relaterade artiklar

Kustbevakningen_sjofylleri_1

Sjöfylleri – utökade kontroller hela veckan

SSRS-assisterar_fartygskrock

Fartygskrocken – misstänkt fylleri och vållande till annans död

nyheter_2018_SjofyllerilagOmprovn_Ingang_BlaskontrollIngang

Sjöfyllerilagen ska ses över i vår

nyheter_2017_BatstoldKB_Ingang_BattjuvIngang

Båttjuvar tagna efter dramatisk båtjakt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar