Skip Novaks stormskola – konsten att ligga bi

Redaktionen

 

Seglingslegenden och veteranen Skip Novak, som bland annat har seglat fyra varv runt jorden, är en av världens mest meriterade seglare. Här lär han ut konsten att ligga bi. Räddningen när man behöver rida ut en storm på öppet hav.

Han är en av världens mest rutinerade havskappseglare. Som om inte det vore nog så har han också fraktat turister, forskare, filmteam och andra äventyrare på världens alla hav i ett kvarts sekel i sina expeditionsbåtar.

Kort sagt. Få personer på planeten har mer erfarenhet av segling i stiltje och storm än Skip Novak. I den här filmen lär han ut det senare.

Att få båten att ligga bi kan vara räddningen när man är i akut behov av vila medan man rider ut en storm. Enkelt beskrivet handlar det om att få båten att ligga stilla med fören mot vinden. Det gäller att hitta balansen med ett dragande storsegel och ett försegel som backar. Oftast sker det genom att man skotar focken tight i lovart.

Om man gör detta rätt kan man sedan gå ned i ruffen och vila, värma sig, få i sig något varmt och vänta på att det mojnar. En båt som ligger bi följer vågorna mycket mjukare än en båt på kryss och kräver heller inte nödvändigtvis att någon aktivt styr den.

kunskap_sjomanskap_SkipNovakLiggaBi_Ingang_SkipNovakIngang

Relaterade artiklar

Pelagic 77_optimerad_for_jorden_runt

Pelagic 77 – Skip Novak om den ultimata långseglaren

Orkan

Orkanen i Jakobstad – vittne berättar

RNLI life saving at sea Steve Duncombe

12 minuter och 47 sekunder dramatik!

PRB Skipper Capsize

Båten gick av på mitten och sjönk!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar