Smärtsam räddning av strandad båt

Gustav Morin

Frågan var om det överhuvudtaget skulle gå att få loss båten. Nästa fråga var hur den skulle må om räddningen gick vägen. I den här smärtsamma videon får vi svaret. 

Denna franska båt slet sig från sin boj i Västindiska Ladder Bay på ön Saba. Besättningen, en familj med tre små barn, tillbringade natten på land och märkte först vad som skett på morgonen. De  kunde inte göra annat än att så snart som möjligt tillkalla hjälp. 

Det tog fem dagar för ett räddningsfartyg från Martinique kunde starta. Och det på grund av stora brytande vågor skulle det inte bli en enkel manöver.

De två första försöken misslyckades. Bogserlinan uppges ha gått av. Men det blev tredje gången gillt och i vidoen ovan får vi tydligt men smärtsamt se hur båten rivs bort från sin ståplats. Men dramat är knappast över. 

Besättningen på räddningsfartyget har bara några få minuter att antingen koppla på extremt starka länspumpar eller lyfta den.

Ingen sägs ha kommit till skada, sånär som på skärsår och blåmärken.

Man fann senare att bojens ankring var i gott skick. Det sägs att förtöjningstamparna på något vis snott sig runt båtens ena slagköl (läs Bilge-keel) och gnagts av i sjöhävningen. 

Se videon! 

kunskap_sjomanskap_2017_Haveri_Haveri

Relaterade artiklar

Rescue-Runner Anna Sofia, SSRS Värmdö.

SSRS-båt i allvarlig grundsmäll – tre till sjukhus

IMG_1926

Konsumentverket vill ha enklare båtförsäkringar

Sveriges farligaste grund!

Sjöfartsverket kan införa grundavgift från 1 juli

cruising_langsegling_2019_Drunken_sailor_SV_Delos_Drunken_sailor_

What shall we do with the drunken sailor!?

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar