Svenskarna vill ha båtkörkort

Redaktionen

Redaktionen

Svenskarna vill ha båtkörkortRegeringens förslag på båtkörkort verkar ha stöd av svenskarna. 92 procent vill ha någon form av båtkörkort, var tredje svensk vill rentav ha körkort för alla typer av båtar, visar en undersökning gjord på uppdrag av försäkringsbolaget If.

Enligt förslaget från regeringen ska det från den 1 april 2011 krävas behörighetsbevis för att framföra fritidsbåtar längre än tio meter och sådana som kan köras i över 15 knops hastighet.

Ifs undersökning, där 1 000 personer ingick, visar att nio av tio svenskar är positiva till förslaget, 33 procent vill gå ett steg längre och kräva båtkörkort för alla typer av båtar.

En av fyra tycker att det ska vara körkort på alla motorbåtar och fyra av tio vill ha körkort för båtar som är längre än fem meter.

I dag kan vem som helst köra tunga och snabba båtar, något som kan vara förenat med livsfara om man inte har rätt kunskap. Många längtar efter den trygghet det skulle innebära att vara säker på att alla båtförare man möter ute i skärgården har den kunskap som krävs, tror Dan Falconer, båtexpert på If.

Omkring var sjätte svensk äger en båt. Det finns 1,3 miljoner fritidsbåtar i landet.

 

Källa: svt.se

 

Svenskarna vill ha båtkörkort

Relaterade artiklar

Screenshot 2021-01-22 at 13.56.23

Otroligt hemmabygge – 74 fot av solid livsglädje!

Visby stridsfartyg

Stealth korvetten Visby – en smygare i världsklass!

Uppblåsbar fiskeflotte – för familjen?

Outdoor Boys – stora äventyr med liten budget

Poliskrasch

Polisen går på grund!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar