Svenskarna vill ha båtkörkort

Redaktionen

Redaktionen

Svenskarna vill ha båtkörkortRegeringens förslag på båtkörkort verkar ha stöd av svenskarna. 92 procent vill ha någon form av båtkörkort, var tredje svensk vill rentav ha körkort för alla typer av båtar, visar en undersökning gjord på uppdrag av försäkringsbolaget If.

Enligt förslaget från regeringen ska det från den 1 april 2011 krävas behörighetsbevis för att framföra fritidsbåtar längre än tio meter och sådana som kan köras i över 15 knops hastighet.

Ifs undersökning, där 1 000 personer ingick, visar att nio av tio svenskar är positiva till förslaget, 33 procent vill gå ett steg längre och kräva båtkörkort för alla typer av båtar.

En av fyra tycker att det ska vara körkort på alla motorbåtar och fyra av tio vill ha körkort för båtar som är längre än fem meter.

I dag kan vem som helst köra tunga och snabba båtar, något som kan vara förenat med livsfara om man inte har rätt kunskap. Många längtar efter den trygghet det skulle innebära att vara säker på att alla båtförare man möter ute i skärgården har den kunskap som krävs, tror Dan Falconer, båtexpert på If.

Omkring var sjätte svensk äger en båt. Det finns 1,3 miljoner fritidsbåtar i landet.

 

Källa: svt.se

 

Relaterade artiklar

Flysuit

Nytt fartrekord med 1 050 hk på ryggen!

©GauthierLebec/Charal

Kölbåtarnas fart har fyrdubblats på 40 år!

Hugo Boss

Snart start för omänskliga higtech-racet!

Båtsamverkan Tullen 1

Svårare tider stundar för stöldligorna!