Tips inför båtupptagningen

Redaktionen

Redaktionen

VårrustningHär får du råd om pallning, täckning och andra tips inför båtupptagningen. Hur du än gör får du goda råd för vinterförvaring här när det gäller vagga eller stöttor, motorkonservering och täckning med mera.

 

Vagga eller stöttor
Stöttningen är det viktigaste för trygg vinterförvaring av båten på land. Det gäller att pallningen håller för en höststorm. Stöttor är flexibelt och mer lätthanterligt än vagga. En stålstötta på tre ben med ställbar platta mot skrovet ger mycket bra stöd. Båten ska bära sin egen vikt så var noga med att även för och akter har stöttning om båten har långa överhäng.

En vagga i stål är stadig och trygg men tyngre att hantera.

Motsvarande arrangemang i trä kostar mindre men kan vara osäkrare.

Töm båten
Töm båten innan den går ur sjön. Viktfördelningen är viktig vid upptagningen så kolla att ingen onödig viktförskuting sker.

Töm också båten på allt stöldbegärligt innan någon annan gör det. Ta ur det som kan ha ett värde som till exempel livflotte, marinelektronik, lös bränsletank, radio och så vidare.

Motorkonservering

Inombordsmotorn behöver konserveras. Byt olja och fyll glykol.

Täckning 
Täckningen är nästa viktiga steg. Den ska inte ha några glipor eller hål. Snåla inte på presenningsstorlek utan täck även för och akter. Skona presenningen genom att vira trasor där det ser ut att komma att nöta.

Sträck ner presenningen med tampar och undvik att få säckar där vatten och snö kan samlas. Det finns påhittiga båtägare som fyller smådunkar med vatten som sedan fryser och fungerar som tyngder i presenningen. OBS Fyll inte fullt – vatten utvidgar sig när det fryser. Se också till att tyngden är avpassad för presenningens kvalité och storlek.

Många försäkringar täcker ej skador som uppkommer av is, frost, snö eller mögel.

Titta till den

Regelbunden uppsikt brukar de flesta varv och båtklubbar förvänta sig av sina medlemmar. Kolla stöttningen genom att känna att båten fortfarande står stadigt. Kolla också täckningen så att den inte fladdrar eller har gått sönder.

Båten kvar i sjön

Kolla att din båtförsäkring gäller även om båten ligger i några veckor in i oktober. Några försäkringsbolag har faktiskt en gräns vid 1 oktober.

Väljer du istället att låta båten ligga i sjön hela vintern måste du se över alla bordsgenomföringar, stänga alla kranar och tömma alla slangar. Självklart får det inte frysa kring båten utan en vinterhamnsanläggning måste kopplas för isfritt vatten.

Inombordsdrev
På vissa försäkringsbolag får man lägre självrisk om inombordsdrevet är låst med kodade låsmuttrar. Kolla!

Vårrustning

Relaterade artiklar

Spektakulart_2018_NarFanArFramme_Ingang_KranValterIngang

När fan är framme…

kunskap_gor-det-sjalv_2016_Stoldskydd_Ingang_StoldIngang

Polisens tretton bästa tips mot stöld

Just nu – båt tappad bakom trailer.

Båt ramlade av trailer i Motala

kunskap_sjomanskap_2016_Upptagning_Upptagning

Tidernas mest pricksäkra upptagning?

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar