Tre böcker för båtälskare

Redaktionen

Redaktionen

Tre böcker för båtintresseradeRåd och tips för träbåtsägare, klassiska svenska segelbåtar och så två världsomseglingar i ett flytande hippiekollektiv. Det är innehållet i tre aktuella böcker för båtintresserade från Norstedts.

Stora boken om träbåtsrenovering

– Grundtekniker, underhåll, reparationer

Av: Thomas Larsson

Ny omarbetad version som vänder sig till både erfarna och nyblivna träbåtsägare. Författaren Thomas Larsson renoverar själv träbåtar och delar här med sig av sin gedigna erfarenhet.

Båtvård som ytbehandling, renskrapning, vårrustning och vinterunderhåll ägnas stort utrymme liksom tips vid båtköp, motorinstallation, byte av bottenstockar och nåtlimning.

Boken ger också en inblick i träbåtens och båtbyggnadskonstens historia. Mer än 200 skisser och foton samt praktiska anvisningar och faktarutor med råd och tips gör innehållet lätt tillgängligt och överskådligt.

 

Rena skönheter

– Klassiska svenska segelbåtar

Av: Bengt Jörnstedt

Vackra segelbåtar i trä har en förmåga att locka och beröra och i den här boken presenteras 20 svenska klassiker i ord och bild.

Redan vid förra sekelskiftet stod nöjesseglingen i full blom och under årtionden ritade skickliga yachtkonstruktörer nya segelbåtar som sedan byggdes av yrkesmän på otaliga små varv runt om i Sverige.

Ända fram till 1960-talet varade denna energiska och kreativa tid som var träbåtarnas epok. Flera tusen byggdes, många är nu borta, andra har sålts – och säljs – till utlandet. Men många finns kvar och vårdas ömt av sina ägare. Det är några av dem som vi möter i den här boken.

Beatrice Aurore, Itaka och Refanut är ståtliga skönheter som mäktiga män tagit till sina hjärtan. Men här finns också slöjdlärarens hembyggda koster och den näst första folkbåten Jo-Jo och andra klassiker ur det rika svenska båtarvet.

 

Mot Söderhavet

– Segelfartyget Sofias seglats och tragiska undergång

Av: Pamela Sisman-Bitterman, Lars Hässler

I slutet av 1960-talet tog ett gäng ungdomar över ett segelfartyg och skapade ett flytande hippiekollektiv. ”Mot Söderhavet” är berättelsen om fartyget som överlevde inte på grund av, utan trots, sin besättning.

Tiden ombord blev oförglömlig för medlemmarna och 20 ur besättningen berättar om vad livet ombord betydde för dem.

Tre böcker för båtintresserade

Relaterade artiklar

elan

Elan elektrifierar sina segelbåtar med finska Oceanvolt

trabat

OldSchool Classics – svensk mahognyfrossa med eldrift

eldriven albin 1

Albin 25 + Nissan Leaf = Sant

Classic Yacht

Makalös renovering av klassisk träjakt

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar