Vilket ansvar har besiktningsmannen?

Redaktionen

Redaktionen

Besiktningsmannen har stort ansvar, går han att lita på?Nu är det många som säljer sin båt – och många som köper. Läs vad som gäller om en besiktningsman tittar på båten. Kan du lita på honom? Vilket ansvar har han? Och var hittar jag honom?

Varje år byter tiotusentals båtar ägare. Ofta rör det sig om stora pengar, några hundra tusen eller kanske en miljon. Att köpa båt är en stor affär för en privatperson, ofta i klass med hus.

Ändå går det inte sällan väl lättvindigt till. I länder som Storbritannien och USA finns besiktningsmän som gör tjocka utredningar om båtens kondition. Två, tre dagar håller de på. Det kostar en slant men affären är stor och den detaljerade dokumentationen kan vara väl så värdefull även efter köpet. En bra kom-i-håglista på vad som behöver göras.

I Sverige är det annorlunda. Här säljs minst lika många båtar, men det besiktningsmännen sätter i handen på ägaren eller köparen är i bästa fall en egen hopkommen blankett på ett par sidor. Den kan vara bra men är långt ifrån det som presteras i utlandet.

Tidningen På Kryss lät tre besiktningsmän oberoende av varandra och ovetande om varandra besiktiga samma båt. Värderingen skilde på hela 25 procent!

Vi benar också ut vad en besiktningsman är och vilket ansvar han har. Viktiga frågor både höst och vår.

Läs också:
Besiktningsmännens juridiska ansvar
Kan vi lita på besiktningsmännen
Tre besiktningsmän om samma båt
Alla svenska besiktningsmän

Besiktningsmannen har stort ansvar, går han att lita på?

Relaterade artiklar

nyheter_2018_Blocket_Ingang_BlocketIngang

Hetaste begagnade båtarna just nu!

nyheter_2017_BlocketBatkopare_Ingang_BlocketIngang

Svenska båtköpare är farligt godtrogna

nyheter_2015_BusterYama_Ingang_BusterIngang

Fiskars har sålt Buster Boats

batprylar_2015_Sittbrunnstalt_Ingang_TaltIngang_fix

Sittbrunnstält på mindre än tre minuter

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar