Kustbevakningen slog till mot människosmugglare

Elias Johansson Rimsby

Kustbevakningen_slog_till_mot_manniskosmugglare Det som Kustbevakningen misstänkte gällde narkotikasmuggling visade sig vara 69 personer från Albanien som fanns gömda ombord vid ett tillslag.

Nu har domen fallit gällande ett fall av människosmuggling som upptäcktes vid ett tillslag för ett drygt år sedan. Det var den 1 november 2020 som ett utländskt fartyg drabbades av maskinhaveri sydost om Gotland.

Se också:
Fartygskrock – misstänkt fylleri och vållande till annans död

Efter samtal med besättningen växte misstankar om att allt inte stod rätt till ombord. Inget brott kunde styrkas men nu hade fartyget fått myndigheternas ögon på sig.

Märklig färd

Efter en märklig färd ut ur Östersjön tog fartyget sikte på Nederländerna, men anlöpte till slut Nieuwpoort i Belgien. Vid det här laget var även danska myndigheter inkopplade tillsammans med nederländsk polis. Även Polismyndigheten och Tullverket deltog i ärendet.

Misstänkte narkotikasmuggling

Hypotesen var att fartyget skulle användas för att smuggla narkotika till ett nordiskt land, men när brittiska UK Border Force bordar fartyget utanför Great Yarmouth finner de istället 69 personer från Albanien gömda ombord.

Fängelse i 10 år

Besättningen greps på plats och drygt ett år senare, strax innan jul 2021 dömdes de och ytterligare två personer till fängelsestraff på mellan 7 och 10 år för människosmuggling efter utredning av brittiska National Crime Agency (NCA).

Gott samarbete

Händelsen är ett exempel på hur en till synes liten bit information från Kustbevakningens verksamhet i den maritima miljön kan visa sig vara en viktig pusselbit i ett större sammanhang och hur gränsöverskridande brottslighet bäst bekämpas med gränsöverskridande samarbete.

Kustbevakningen_slog_till_mot_manniskosmugglare

Relaterade artiklar

Amerikansk_jakt_beskjuten

Amerikansk lyxjakt beskjuten av turkiska kustbevakningen

Kustbevakningen_sjofylleri_1

Sjöfylleri – utökade kontroller hela veckan

Vattenskoter_kontroll_KBV

Vattenskoter – utökade kontroller i hela landet

Fritidsbatar_Marstrand

Omfattande knarkspaning i Sveriges småbåtshamnar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar