Livsfarlig vindsurfing – 47 knop i en lerpöl

Livsfarlig vindsurfing – 47 knop i en lerpöl

Loke Johansson

Speed_vindsurfing En tre kilometer lång lerpromenad i tidvattnet, kånkandes på en vindsurfingbräda i stark vind. Här får vi följa jakten på extrema farter i vindsurfing.

Hamnen har många gånger rapporterat om snabba vindsurfare som söker lyckan i Luderitz i Namibia där det finns en kanal som är optimal för rekord i speedsurfing. Där åker man bil genom öknen för att till slut nå denna perfekta plats.

Otrolig fart

Om man vill hålla sig inom Europas gränser och ändå hitta liknande de platser får man dock kämpa hårdare. Utanför Büsum på den tyska nordkusten får vi se hur Nils Bach, 27, ställer sig på brädan och sen accelererar upp den till en otrolig fart.

Perfekta förhållanden

Speed Windsurfing handlar sålunda om att få upp en bräda i så hög hastighet som möjligt. Förutom styrka och mod krävs både planering och research för att lyckas komma upp i samma hastighet som i detta videoklipp. Vattennivån tillsammans med vindens styrka och riktning är avgörande för hastigheten, och i detta fall är förhållandena perfekta.

Extrem vindsurfing – 47 knop i en lerpöl.

Under flera perioder i klippet är Nils inte mer än en meter från stranden. Han säger att han ibland fick väja för stenar som var i vägen men att han trots det inte var trött efteråt.

Gav inte allt

– Vindförhållandena var så pass bra att jag tror att jag hade kunnat stå kvar ännu längre på brädan, menar han.

 

Loke Johansson

Speed_vindsurfing

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

LanzaroteFoilChallenge

Hugo Sjöberg klarade världens tuffaste vindsurfingrace

Sandhamn_Foil_Raid_inledning

Sandhamn Foil Raid – fart och adrenalin i dagarna tre

Jono-Dunnett-vindsurfing-windsurfing-extrem

Från nordligaste Norge och runt Europa – på vindsurfingbräda

Vindsurfing_pa_spegel

Vindsurfing i full fart på blankt vatten – så funkar det