M 20 – krigshjälte på jubileumsresa!

Elias Johansson

En 80-årig kämpe från andra världskriget är nu ute på sin jublileumsresa längs Sveriges kust med start och mål vid museipiren på Djurgården.

Hon byggdes mitt under brinnande världskrig och sjösattes den 1 december 1941 på Neglinge varv i Stockholm. En kämpe och trotjänare med skrov i ädlaste Hondurasmahogny och däck i Oregonpine.

80 års tjänst som minsvepare, skolfartyg med mera har dock satt sina spår och under den gångna vintern genomgick hon en omfattande renovering på Beckholmen i Stockholm.

Se också:
Heroiska svenska minsveparen åter sjöduglig!

Åter i sjövärdigt skick seglar hon nu ut på en längre jubileumsresa runt Sveriges kust från Stockholm till Göteborg upp till Strömstad och tillbaka genom Göta kanal.

– Under resan besöker vi ca 25 hamnar bland annat Västervik, Borgholm, Karlskrona, Simrishamn, Helsingborg, Varberg, Göteborg, Skredsvik, Käringön, Väderöarna, Strömstad, Vänersborg och Vadstena. Även Köge i Danmark kommer att besökas. M 20 är tillbaka i Stockholm igen den 1 augusti, säger entusiasterna kring minsveparen M 20 i ett pressmeddelande.

Ströplatser för passagerare

Syftet med resan är att ge medlemmar och allmänheten möjlighet att besöka fartyget och även åka med fartyget en sträcka. Fartyget kan ta 20 personer ombord varav 12 passagerare.

Intresset har varit väldigt stort för att få uppleva fartyget till sjöss. Resan är i princip fullsatt och det finns endast några ströplatser kvar.

Däremot finns goda möjligheter att beskåda och besöka M 20 vid hamnbesöken. Fartyget kommer i möjligaste hålla fartyget öppet för besökare i varje hamn.

Följ M 20 i realtid här!

M20Ingang

Relaterade artiklar

M20IInngang

Minsveparen M 20 – mot nya mål!

batar_motorbatar_2016_BarracudaStorm_Ingang_BarracudaGaller1

Mot stormen!

batar_motorbatar_2015_Barracuda_Ingang_BarracudaIngang

Barracuda – helt brutal flygande stridsvagn

batar_motorbatar_2014_Supertermoli_Exterior_2_Carmen_61_4

Militärbåt i Wallykostym god för 60 knop

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar