Mäktiga Natofartyget KNM Skjold gästade Malmö

Elias Johansson Rimsby

KNM_Skjold_1 Den norska korvetten KNM Skjold var en mäktig syn i Malmö i samband med totalförsvarsdagen. En 50-metersbjässe och ett mellanting mellan en katamaran och en svävare.

Fartyget har en besättning på runt 20 sjömän och i lugn sjö kan det köra i 60 knop. Den norska marinen har sex stycken fartyg av den här klassen. Beväpningen består bland annat av en allmålskanon för att bekämpa mål på ytan, marken och i luften. Dessutom har den både sjömålsrobotar och luftvärnsrobotar.

Knyter band med Nato

– Vi har bjudit in norska försvaret för att vi tillsammans vill manifestera Sveriges solidaritet med Nato och att vi menar allvar med vår ansökan, säger CG Schultz, projektansvarig för totalförsvarsdagen.

KNM Skjold har precis avslutat sitt deltagande i övningen Baltops 22 och efter stoppet i Malmö fortsätter hon sin resa till hemmabasen i Norge.

Kustkorvett

Skjold-klass är en klass av kustkorvetter, eller robotbåtar, i Norska Flottan, ursprungligen benämnda motortorpedbåtar. Sex fartyg byggdes för att ersätta de fjorton robotbåtarna i Hauk-klass.

Den norska korvetten KNM Skjold är ett mellanting mellan en katamaran och en svävare.

Fartygen bygger på metodiken Surface Effect Ship, vilket innebär att de är ett mellanting mellan katamaraner och svävare.
Båtarna har katamaranskrov, men också en flexibel kjol mellan skroven samt lyftfläktar som lyfter merparten av båten ur vattnet och därigenom minskar motstånd mot skrovet i vattnet och möjliggör mycket höga farter.

Snabbast i världen

För att uppnå en så låg vikt som möjligt är fartygen byggda i glasfiberarmerad plast. Fartygen var med sin toppfart på 60 knop de snabbaste robotbestyckade örlogsfartygen i världen, när de togs i tjänst.

Typ: Robotbåt
Längd: 45,75 m
Bredd: 13,5 m
Djupgående: 2,50/0,80 m (fläkt av/på)
Framdrift: Vattenjet
Kraftkälla: Gasturbin
Maskinstyrka: 2×2 680 hk + 2×5 364 hk
Toppfart: 60 knop
Marschfart: 46 knop

Inledningsbild: Matt from Annapolis, USA.

KNM_Skjold_1

Relaterade artiklar

HMS_Artemis_inledningsbild

Nytt svenskt fartyg och NATO-besök i Stockholm

USS_Kearsarge

Baltops 22 – Sverige visade vägen på hemmaplan

USS_Kearsarge_i-Stockholm-infor-Baltops

USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning

Nato-fartyg-i-Stockholm

Fyra Nato-fartyg på plats i Stockholm – övat med svensk ubåt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar