USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning

USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning

Elias Johansson Rimsby

USS_Kearsarge_InledningsbilddNär det 257 meter långa amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsage gjorde entré i Stockholm var det många som släppte vad de hade för händerna för att beskåda spektaklet.

Baltopsövningens 45 fartyg, 75 flygplan samt cirka 7 000 personer från 13 länder i all ära. Men mäktigast av allt är ändå det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsage. Det var iallafall det som drog flest blickar till sig när det anlände till Stockholm igår. Hamnen var på plats och körde en närgången båttur.

Det 257 meter långa amfibiestridsfartyget USS Kearsage ingår i Stockholms stadsbild fram till söndag. Foto: Loke Johansson.

Se också:
USS Kearsarge – den 257 meter långa krigsmaskinen anländer

Då fartyget är för stort för att ligga i Frihamnen ligger det nu på Stockholms ström utanför Fotografiska muséet, tills det är dags att kasta loss på söndag för deltagande i Natoövningen Baltops 22 som äger rum i mellersta och södra Östersjön. En övning som pågår till och med den 17 juni.

Här får vi höra statsministerns och försvarsministerns tankar kring besöket.

– Det är klart att det här året, med en Natoansökan från både Finland och Sverige, så blir det en annan laddning kring det. Det här blir en tydlig markering om stödet till Sverige och Finland. Vi kommer i helgen ha ett 40-tal fartyg representerade här i Stockholmsregionen med anledning av marinens 500-årsjubileum och bara det i sig är ju en kraftfull manifestation, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

500 svenskar med i militärövningen

Även om det är extra effektfullt i år och övningen fått otroligt mycket uppmärksamhet så genomförs övningen varje år. Sverige har deltagit sedan mitten av 1990-talet och ställer i år upp med två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, ubåt, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och drygt 500 personer från marinstaben, första ubåtsflottiljen, tredje och fjärde sjöstridsflottiljen, Stockholms amfibieregemente, Marinbasen, Sjöstridsskolan, P18, K3, A8, F17 och Helikopterflottiljen, uppger Aftonbladet.

Om krigsfartyget USS Kearsarge

USS Kearsarge (LHD-3) är ett amfibiefartyg i Wasp-klass som tillhör USA:s flotta. Det har en enorm öppningsbar lucka i aktern för hantering av alltifrån lastbilar till svävare. Dess grundläggande uppgift är att kunna landsätta och ta ombord marinsoldater och dess utrustning.

Svavare-kor-ombord-pa-amfibiefartyg
USS Kearsarge kan husera både flygplan, helikoptrar, båtar och svävare. Foto: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 3rd Class Angel Roman-Otero.

Ett exempel på hur den stora akterluckan nyttjas ser vi på bilden ovan där en stor svävare är på väg att ta plats ombord. Luckan må vara stor med det är ändå en stor precisionsmanöver. Utrymmet kan fyllas med tre meter vatten, vilket gör det smidigt att ta ombord till exempel svävare.

Amfibiefartyget USS Kearsarge kan husera mängder av fordon. Här får vi se hur det går till när en svävare kör ombord i hårt väder. Svävarna används för att frakta soldater och fordon till och från land. Enligt uppgift kan de ta bära 72 ton och ändå komma upp i farter omkring 50 knop.

USS Kearsarge kunder syntes under sommaren i flera länder runt Östersjön. I Stockholm var man oroad för hur hon skulle få plats. Hon har egna vapen men är främst anpassad för att frakta fordon.

Besättningen består av 66 officerare och omkring 1 000 övriga besättningsmedlemmar. Fartyget kan ta omkring 2 000 marinsoldater och har ett flygdäck, som kan utnyttjas för olika typer av luftfarkoster. Det är 257 meter långt och 31,8 meter brett. Toppfarten är 22 knop. Fartyget sjösattes 1992 och togs i tjänst 1993.

Elias Johansson Rimsby

USS_Kearsarge_i-Stockholm-infor-Baltops

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning”

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Brittiskt_Hangarfartyg_Goteborg

Video – brittiska hangarfartygets mäktiga besök i Göteborg

Host_23_stridsovning

Sverige, Finland och Storbritannien övar strid under ytan

Livet-pa-ett-hangarfartyg

Så är livet ombord på ett gigantiskt hangarfartyg

HMS_Artemis_inledningsbild

Nytt svenskt fartyg och NATO-besök i Stockholm