Måsskit – så blir du av med problemet!

Elias Johansson Rimsby

Bird shit on boat 2

Hamnen.ses egen redaktion och många av våra följare blir årligen förnedrade av måsarna. Knepet – säger Mats Grahn, vice ordförande i Stockholms ornitologiska förening – är att vinna kampen mot måsarna redan tidigt på säsongen.

IQ fiskmås. Det må vara – men vad säger det om oss båtägare när vi alltid blir överlistade i vår kamp att hålla måsarna på borta från båtarna?

Många vittnar om att det är en ojämn kamp och att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla måsarna borta från däck, rufftak, sittbrunn och kapell.

“Det kan vara måsfritt långa tider, men så som på en given signal så kommer de och skitar ner och med ens är läget hopplöst”, skriver en uppgiven båtägare på ett forum i ämnet.

En annan skriver:
“Har provat med plastuggla i riggen, men det hjälpte inte särdeles bra. Måsarna är smarta, de ser att ugglan inte rör sig. Någon sade att några plastormar på kapelltaket och på däck kan fungera. Har inte testat.”

Och fortsätter:

“Det värsta är när måsarna käkat blåbär. Förra året hade måsarna fått diarré av blåbären och bajsat grannens båt precis full när vi låg i Åstol. De tittade styggt på oss och trodde att vi spillt ut rödvin över deras båt innan vi förklarade hur det var.

Bird shit on boat 1

En gammal Scampi som såg riktigt fin ut vid sjösättning men som lämnats av sin skeppare över sommarens två första månader. Ingen munter sak att återkomma till.
Foto: Gustav Morin.

Även vi på Hamnen.se har blivit utsatta:

– På min båt som ligger på svaj i Erstaviken i Stockholms skärgård går det ofta från noll till hundra. Ena veckan är båten fullständigt förnedrad och nästa så händer inget. Jag har testat alltifrån ugglor, fladdrande cd-skivor, plastormar och linor som går kors och tvärs men gått bet, säger chefredaktör Gustav Morin.

Men det finns bot – det gäller bara att veta hur måsarna fungerar och Hamnen.se tar hjälp av Mats Grahn, vice ordförande i Stockholms ornitologiska förening:

– Om du har problem så här dags på året och måsarna redan har valt att uppehålla sig vid din båt, din marina eller båtklubb så är kampen förlorad för den här säsongen.

– Det bästa du kan göra är att rensa området på matrester och annat som måsar gillar i soptunnor runt caféer i närområdet och hoppas på en lindring.

Han fortsätter:
– Knepet är att vara ute tidigt under säsongen, redan under april/maj när måsarna väljer sin boplats för året. Då lönar det sig verkligen att rensa området från matrester och annat som kan locka måsar till platsen.

– Passa också på att rensa undan gamla måsbon från tidigare år – eller kort sagt – gör det oattraktivt för måsen att slå sig ner i närheten av din båt.

Men olika former av plastormar, drakar och andra fågelskrämmor då? Fungerar inte de?

– Jo, till viss del. Men det gäller att man flyttar på dem då och då och skapar förändringar. Annars vänjer sig måsarna vid skrämmorna.

Finns det något rengöringsmedel som fungerar extra bra om man nu har förlorat kampen mot måsarna för i år?

Ja – avföringen är basisk så jag skulle satsa på någon syra, typ ättika eller vinäger att tvätta bort måsskiten med, avslutar Mats Grahn.

Reportage_2019_Bird_shit_Bird_shit_on_boat_2

Relaterade artiklar

kunskap_gor-det-sjalv_2019_From_trash_to_gold_From_trash_to_gold

Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!

bloggare_Batfeber_2016_Fordonsglans_PacMan

Rengöringspanik inför sjösättning gav resultat!

batprylar_2016_Fagelskramma_Ingang_Ingang

Högfrekvent ljud håller fåglarna borta

bloggare_Elias_analys_StrategiPaBatmassa_Ingang_MassaIngang

Så tar du kommandot på båtmässan!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar