Micore Xw50cc – en doldis och tuffing bland styrpulpetbåtar

Micore Xw50cc – en doldis och tuffing bland styrpulpetbåtar

Elias Johansson Rimsby

Tuff på utsidan under testen men frågan är vad som händer när man tittar bakom fasaden? Här är första intrycken av Micore Xw50cc.

En smal stäv med mycket överhäng. Redan där går Micore Xw50cc mot strömmen i en båtvärld som trendar med det rakt motsatta. Det är med andra ord alldeles uppenbart att Micore vill gå sin egen väg.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Micore Xw50cc samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Eller är det inte så, Gustav Morin?

– Jo absolut. Här finns det mycket att sortera innan man kan komma med en skarp analys i den filmade testen. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Som vad?

– Var ska jag börja? Det där med den smala stäven och överhänget är ju en sak – eller två om man ska bara noggrann. Men så överraskar Micore Xw50cc också genom att vara föredömligt lättdriven trots att man på intet sätt har snålat med materialet. Tvärt om har den en mycket sofistikerad så kallad innerliner som ger en imponerande finnish invändigt. Inte minst i stuvfack och andra dolda utrymmen.

Men ändå lättdriven sa du?

– Ja, jag gissar att det beror på att botten är ganska plan och att bredden och bärigheten är väl tilltagen. Jag återkommer till det när testen släpps inom kort. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Vad får man mer i en Micore Xw50cc?

– Man kan säga att den är som nyligen testade Sandström Basic 495 – fast tvärtom.

Hur då tvärtom?

– Den senare är byggd i enkellaminat och så enkel och avskalad som en styrpulpetbåt kan bli. Ett minimum av finesser och krusiduller. Här är det tvärt om ett frosseri i finesser som vändbara säten, integrerade drickahållare, stuyvmöjligheter och liknande.

Vilket är att föredra?

– Micores fräcka design med dubbelskrov och allt vad det innebär av finesser, stuvfack och släta ytor är förstås frestande…

Men?

– Men frågan är om inte Sandström Basic 495 känns mindre ängslig. Den som verkligen vet vad hen behöver och som bara vill ha en billig, enkel men ack så funktionell styrpulpetare – rätt upp och ned – väljer med fördel Sandström.

En friskus som går sin egen väg. Så kan Micore Xw50cc sammanfattas men frågan är om det är på gott eller ont? Se testen som släpps inom kort! (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Fler tidiga intryck?

– Ja, Micore Xw50cc går väldigt lätt och bra på skyddat vatten med blott 60 hästkrafter på akterspegeln. Vi får se hur det blir nu när vi kör på på mer oskyddat vatten. Fjärden ligger öppen, regnet hänger i luften i den bohusländska skärgården så det ska bli kul.

Och så kan vi vänta oss en djuplodande analys av vad båten går för?

– Jajamen och då blir det också tydligt att jag och resten av testlaget (läs Claes Olivecrona) inte alltid tycker lika. Bland annat har vi skilda åsikter om olika finessers vara eller icke vara.

– Så då hoppas vi att Hamnens följare är på alerten i kommentarsfältet och tycker till för sig själva, avslutar Gustav Morin.

Se också:
Test: Micore XW 63 CC – sportig och praktisk styrpulpetbåt
Micore XW 63 CC – första intrycken från testen

Elias Johansson Rimsby

Micore_50_CC_inledningsbild

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

Rib-Unlimited-elbatsmassan

RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Motorbåten Saxdor 400 GTO visar sina utfällbara skrovsidor.

Saxdor 400 GTO – varde ljus, rymd och volym!

Black-Pepper-Dusseldorf

Code 0.1 – en lättviktsracer i kolfiber med inslag av lyx