Motive 25R – amerikansk utmanare till svenska SeaCart 26

Motive 25R – amerikansk utmanare till svenska SeaCart 26

Gustav Morin

Motive_trimaran_puffVid en första anblick känns amerikanska Motive 25R som en kopia av svenska SeaCart 26, som hamnen.se testade i höstas tillsammans med Torvar Mirsky. Skillnaden är att Motive är i kolfiber och väger hälften så mycket. Ändå ska den passa fint för familjen – det är åtminstone initiativtagarens mål.

Motive 25R är designad för enkel dagssegling och racing inomskärs. Den ska ge hög fart men vara enkel att segla och man ska kunna ta med okunniga kompisar på en spännande tur utan att äventyra allt för mycket.

– Jag letade efter en mellanstor trimaran för att ta med min familj på lite äventyrligare segling. Jag hittade inte riktigt vad jag ville ha och beslutade mig för att starta det här projektet, berättar Pete Ansel som är VD för Motive trimarans.

Båtkonstruktören Jeremy Wurmfield fortsätter:

– Vi har haft som mål att designa en stabil, snabb, rolig och familjevänlig trimaran som också ska vara bra för racing. Vi vill maximera tiden på vattnet genom att göra både seglingen och trailerbarheten så enkel som möjligt.

En av de målen ska uppnås med ett storsegel utan bom och ett enkelt system för att fälla in skroven. Båten ska gå att köra för motor med skroven infällda, vilket gör det enklare att få båtplats.

Designen är slående lik SeaCart 26, men det skiljer en del om man tittar på specifikationen:

Motive 25 R har en meter lägre mast och 40 cm grundare centerbord än SeaCart 26. Det sistnämnda är ju trevligt i naturhamnar men för att få fina kryssvinklar borde längre centerbord vara bättre. De är inte heller lika effektiva som på SeaCarter som har böjda varianter, så kallade foils, som ger den ett riktigt lyft – både litterärt och bokstavligt talat. Men det som ändå kan ge den nya Motive 25R en rejäl chans fartmässigt mot SeaCarten är att den tack vare att den är byggd i kolfiber väger hälften så mycket. Den är också en meter bredare, vilket ger mer rätande moment.

En fördel för SeaCarten när det gäller hantering i hamn och trailerbarhet är att den är 20 cm smalare ihopfälld.

I skrivande stund byggs fyra båtar på varvet i Massachusetts i USA. De visas första gången i september på Newport International Boat show. Europeiska handlare håller på att etableras.

Motive 25R data:
Längd 7,79 m
Bredd: 6, 48 m
Bredd ihopfälld: 2, 54 m
Vikt: 397 kg
Djup: 0,15 – 1,37 m
Masthöjd: 10, 82 m
Storsegel: 22,11 kvm
Fock: 7,62 kvm
Screecher 23,22 kvm
Pris: 85 000 euro.

Mer info: www.motivetrimarans.com.

Första artikeln om SeaCart 26

Intervju med Calle Hennix – grundare av SeaCart 26.

Motive_trimaran_15_ft
Det finns också en nedskalad version på 15 fot – Motive 15R.

Video från varvet:

https://www.youtube.com/watch?v=c153-dWR5s0

Se filmen när vi testar SeaCart 26:

Gustav Morin

Motive_trimaran_puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.