Motorbåtsskola – så kör du effektivt i hög sjö

Elias Johansson Rimsby

Båtskola_grov_sjo Att köra båt fort på plattvatten är en sak. Att göra detsamma på ett upprört hav är en annan. I stökig sjö krävs det mer än bara ett välsvarvat skrov för att resan ska bli uthärdlig. Här är en snabbkurs.

Ett välsvarvat skrov är förstås en bra början. Därefter är det dock upp till föraren om färden ska bli säker, uthärdlig eller kanske rentav komfortabel. Allt beroende på hur hen hanterar ratt, trim och reglage. Något som kräver övning och åter övning tills det sitter i ryggmärgen.

Se också:
Kör billigare, snabbare och smartare
Konsten att lägga till med rak axel
Så girar du säkert i höga farter

Enkelt förklarat handlar det om att hålla fören på båten i en jämn nivå trots att naturens krafter vill annat. I grov medsjö vill vågorna lyfta aktern varpå fören vill dyka igenom nästa våg. I motsjö gäller det rakt motsatta. Fören gärna vill sticka rätt upp i skyn med allt vad det innebär av försämrad sikt och taskig åkkomfort.

Tajmingen är allt

Ett sätt att motverka dessa obehagligheter är att korrigera båtens anfallsvinkel med hjälp av trimfunktionen. Men det är bara början. Därefter gäller det också att ge och släppa på gasen i rätt ögonblick för att fjärden ska bli så komfortabel som möjligt.

Enkel teori

Teorint är sålunda enkel:

När fören rör sig nedåt – ge gas!
När fören sticker uppåt – släpp på gasen!

Effektiv motorbåtskörning i grov sjö är en svår konst som kräver tajming och att man är på alerten med ratt, trim och reglage. 

Snabbare och bekvämare

Utförandet är desto svårare och kräver mängder av träning innan man blir någorlunda varm i kläderna. När så sker ska du dock märka att du kan hålla betydligt högre snittfart än tidigare – med bibehållen komfort.

Häng med när Motor Boat & Yachting visar hur det går till.

Båtskola_grov_sjo

Relaterade artiklar

Konsten_att_fortoja

Snabbkurs – konsten att förtöja smidigt och säkert

Manovrering_trang_hamn

Snabbkurs – smidig manövrering i trånga hamnar

Lagg_till_med_lasso

Snabbkurs – lägg till snyggt med hjälp av lasso

Snabbkurs_tillaggning_rak_axel

Snabbkurs – så lägger du till med rak axel

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar