Nämdöskärgården kan bli nationalpark – ge din åsikt här

Nämdöskärgården kan bli nationalpark – ge din åsikt här

Alfred Ahlberg

Naturvårdsverket tar emot åsikter på remissen fram till den 31 mars. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Nämdöskärgården föreslås bli Sveriges 31:a nationalpark och landets andra så kallade marina nationalpark. Nu kan vem som helst lämna synpunkter på förslaget hos Naturvårdsverket.

Nyheten om att Nämdöskärgården i Värmdö kommun skulle kunna bli Sveriges nästa nationalpark kom redan i slutet av november ifjol.

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Det är inte första gången som denna del av Stockholms skärgård föreslås bli en del av landets med värdefulla naturområden. Redan 2016 lämnades en motion om att instifta Nämdöskärgården som en nationalpark.

Om förslaget skulle gå igenom betyder det att en areal på cirka 31 900 hektar, varav 97 procent av denna yta är vatten, får ett utökat skydd.

Förslaget har tagits fram i samråd mellan Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Snart går processen in i ett nytt skeende. Men innan dess vill man ha in så många synpunkter på förslaget som det bara går.

– Det är bra att vi nu kan presentera ett samlat förslag. Att få in synpunkter är en milstolpe i bildandeprocessen och ett viktigt steg i att kunna lämna in ett väl förankrat förslag till regeringen, säger Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket.

Vem som helst kan nu få lämna sin syn på förslaget och påverka hur Sveriges potentiellt nästa nationalpark kan komma att utformas.

Skicka in din åsikt här!

Alfred Ahlberg

Naturvårdsverket tar emot åsikter på remissen fram till den 31 mars. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.