Nödställd skeppare försvunnen i Vendée Globe – tills nu!

Gustav Morin

Gustav Morin

En intensiv räddningsaktion drog igång efter att Kevin Escoffiers skickat ut en nödsignal igår. Och till en början såg det mörkt ut på alla vis. 

Fyra tävlande båtar satte kurs mot platsen där nödsignalen startat, cirka 840 sjömil sydväst om Kapstaden.

Det var Kevin Escoffier (PRB) som tvingats dra på sig överlevnadsdräkten, blåsa upp räddningsflotten och överge sin båt.

Först på plats var 61-årige Jean Le Cam och fick kontakt med Kevin i hans livflotte. Men det blåste mycket, gick fem meter höga vågor och mörkret var på intågande. Allt gick inte som man hade hoppats.

Han är ombord med Jean!

Dessa korta ord kom som en enorm lättnad för hela teamet, för Escoffiers familj och alla de som är involverade i och följer Vendée Globe.

Hittills har Kevin bara setts ombord på YesWeCam via livevideo, eftersom Jean Le Cam hade sitt videosystem anslutet under alla sökoperationer. Ingen har ännu kunnat prata med PRB-skepparen som bara flimrat förbi i bakgrunden i sin överlevnadsdräkt tillsammans med Jean Le Cam, via webbkameran.

Videon ovan där  Jean Le Cam förklarar vad som hänt publicerades under tisdagsmorgonen.

PRB:S skeppare Kevin Escoffier är 40 år, fysiskt stark och i toppskiktet av seglarna i Vendée Globe. Båten är en äldre modell som utrustats med moderna foils.

Mycket är fortfarande oklart kring händelsen och vi återkommer med mer information så snart det finns tillgängligt.

Den 6 januari 2009, under Vendée Globe 2008-2009, räddade Vincent Riou, den dåvarande skepparen av PRB, Jean Le Cam från sin kapsejsade IMOCA 60 som kantrat vid Kap Horn.

Den här gången blev rollerna omvända. Le Cam räddar Escoffier, den 40-årige skepparen från Saint Malo, från en potentiellt dödlig situation.

Jean Le Cam gör sitt femte Vendée Globe och har tillräckligt med rutin och kunskap för att kunna hänga med toppbåtarna. Trots att han är fysiskt svagare och har en relativt omodern båt. Han hyllas nu som en hjälte för sin räddningsinsats!

Hela TEAM PRB och Vendée Globe-gemenskapen tackar Jean Le Cam och de tre andra skepparna, Boris Hermann, Yannick Bestaven och Sébastien Simon som har arbetat heroiskt och outtröttligt för att hitta Kevin, liksom tävlingschefen, CROSS Gris Nez. och MRCC Kapstaden som samordnade sökningen.

Le Cam rescue Vendee Globe

Relaterade artiklar

Escoffier Vendee Globe

Ensamseglaren evakuerad av franska flottan

PRB breaks in half Vendee Globe

Hela storyn – när PRB gick av på mitten och sjönk

Hugo Boss cancel racing Vendee Globe

Tårögd Thomson tvingas bryta efter kollision

PRB Skipper Capsize

Båten gick av på mitten och sjönk!

Kommentarer (0)