Nord Stream-sabotaget: Svenska utredningen läggs ner

Nord Stream-sabotaget: Svenska utredningen läggs ner

Alfred Ahlberg

Segelbat_Nord_Stream
Under utredningen har en familjesegelbåt som färdats i området misstänkts för sabotaget.

Den svenska utredningen av sabotaget på Nord Stream-ledningarna läggs ner. Samtidigt fortsätter en tysk åklagarkammare och nu möjligtvis med mer bevisning än tidigare.

Lite drygt 16 månader har passerat sedan sabotaget på gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Nu meddelar åklagarmyndigheten att man lägger ner utredningen i ärendet.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till SVT Nyheter.

Detonationerna skedde i det som klassas som svensk ekonomisk zon och kunde snabbt undersökas tack vare den svenska marinen och Kustbevakningen. I undersökningen säkrades ”omfattande beslag” som gjorde att ärendet kunde rubriceras som grovs sabotage.

– Jag vill särskilt framhålla den snabba och effektiva insats som den svenska marinen och Kustbevakningen genomförde i syfte att säkra brottsplatsen. Utan deras insatser hade myndigheterna inte kunnat nå det utredningsläge som vi nu har nått fram till, säger Mats Ljungqvist till SVT.

Redan tidigare i veckan kom uppgifter om att den svenska utredningen skulle läggas ner. Uppgifter som hade sitt ursprung i tyska medier.

I den tyska tidningen Zeit görs det dock tydligt att en svensk nedläggning inte påverkar den tyska utredningen.

Snarare tvärt om.

Då nedläggandet av utredningen lättar på sekretessrestriktionerna skulle det till och med kunna vara fördelaktigt för den tyska åklagarkammare. Detta ifall de svenska utredarna hittat något bevismaterial som tidigare varit okänt för sina tyska motsvarigheter.

Alfred Ahlberg

Segelbat_Nord_Stream

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Segelbat_Nord_Stream

Nord Stream – sprängmedel funnet ombord på familjesegelbåt

Gasleak-Nord-Stream

Gasläckan i Nord Stream – här är militärens första bilder