Båtorganisationer ratar ny havsplan: ”Fritidsbåtslivet är bortglömt”

Flera svenska båt- och båtlivsorganisationer går hårt emot Havs och Vattenmyndighetens förslag till ändrade havsplaner. I sitt remissvar menar de att fritidsbåtslivet är bortglömt och att en prioritering av vindkraft utan bättre utredning kan utgöra säkerhetsrisker.

Vindkraft-i-Ostersjon-FINE
Freja Offshore har lämnat in en ansökan för den flytande havsvindparken Dyning med en kapacitet på upp till 2,5 GW i Östersjön.

En dryg vecka innan jul löpte remissperioden för Havs- och Vattenmyndighetens (HaV) nya havsplaner ut. I samband med detta skickade oragnisationerna Svenska Båtunionen, Seglarförbundet, Kryssarklubben; Sweboat och riksföreningen Gästhamnar Sverige in ett gemensamt svar. I detta svar är man kritisk till hur de ändrade havsplanerna kan komma att påverka fritidsbåtslivet i Sverige.

– Vi är positiva till utbyggnaden av fossilfri energiutvinning såsom havsbaserad vindkraft. Men vill att fritidsbåtslivet och dess sjösäkerhetsbehov tas med i planerna och att konsekvenser för fritidsbåtslivet utreds ordentligt, skriver organisationerna i sitt remissvar.

Genom AIS-data framtagen med hjälp av Sjöfartsverket kan man visa hur flera av de utpekade områdena för havsbaserad vindkraft ligger där fritidsbåtar passerar till och från våra grannländer och till Gotland. Organisationerna hävdar att HaV inte använt tillräckliga medel i sin utredning för att undersöka påverkan på fritidsbåtslivet. Men det är inte bara där de menar att remissen brister.

Man vill även se bättre utredning om hur havsbaserad vindkraft hindrar fritidsbåtar från att söka nödhamn, om det kommer att finnas färdvägar separata från sjöfartens och om sjöräddning kan bedrivas i samma mån.

Slutligen poängterar organisationerna bakom remissvaret att en bättre utredning kring hur dessa vinkraftsparker skulle kunna påverka navigationsutrustning.

– Vi kan se att det är många fritidsbåtar i rörelse i de områden som pekas ut som lämpliga för vindkraftsparker. De facto att fritidsbåtarna kommer att hindras där tas inte alls upp i utredningen, skriver organisationerna.

Hamnen söker Havs och Vattenmyndigheten för en kommentar.