Dieselpriset störtdyker efter minskad reduktionsplikt

Ett prisras med över fyra kronor på diesel väntade vid pumpen på nyårsdagen. Anledningen är den kraftigt sänkta reduktionsplikten som ändrades i samband med det nya året. 

Sjomack_batmack
Tillfälligt slopad energiskatt kan i praktiken innebära en sänkning av bensin- och dieselpriset med tre respektive en krona.

En kraftigt sänkt reduktionsplikt har redan gett stora effekter vid pumpar runt om i landet. Det blev tydligt under nyårsdagen priset på en liter diesel sjönk med hela 4,27 kronor på vanliga stationer runt om i landet. De låga priserna kommer som en effekt av ett av regeringens och Sverigedemokraternas kanske största vallöften att kraftigt sänka reduktionsplikten.

Den omdiskuterade klimatåtgärden reduktionsplikt gick från tidigare 30,5 till 6 procent på diesel. På så vis minskade den andel biobränsle som tidigare blandats i bränslet rejält vilket i sin tur drivit ner priserna till de lägsta under flera år.

Men det är inte bara reduktionsplikten som haft effekt på priset. Vid nyårsskiftet sänktes även skatten på såväl diesel som bensin.

Frågan har varit en diskuterad sådan och många har varslat om att en sänkt reduktionsplikt kan resultera i ökade utsläpp. Samtidigt har många röster höjts för sänkta drivmedelspriser. Inte minst under 2022 då dieselpriserna hade toppar på över 28 kronor litern och ofta högre än så på sjömackar.

Även bensinpriserna har sjunkit något men betydligt mycket mindre.

Huruvida samma prissänkningar gäller för samtliga sjömackar är svårt att säga då många av dessa mer sällan än ofta uppdaterar sina priser under vinterhalvåret. Samma reduktionsplikt gäller dock för den diesel som tankas på sjömack.

Texten uppdateras.