Elbåtsbolaget Candela tar in rekordkapital – över en kvarts miljard

Svenska Candela har precis avslutat sin största insamling av nytt kapital någonsin. Av de drygt 250 miljoner kronorna står båtjätten Groupe Beneteau för den största delen av kakan. Nu ska produktionen av den foilande elfärjan P-12 snabbas på.

Candela ser ut att bädda för hastig upptrappning av sin produktion. Detta efter att nyligen säkrat 24,5 miljoner euro i en ny runda av investeringar. En summa som motsvarar närmre 280 miljoner. Men det stora steget mot en mer strömlinjeformad produktion är vilka som gjort investeringen.

Bland investmentbolag som EQT Ventures med flera finns nämligen stortillverkaren Groupe Beneteau.

Den franska skulle nu kunna skala upp produktionen av skrovet till P-12 färjan medan den högteknologiska drivlinan ihop med bärplanssystemet fortsätter att tillverkas i Rotebro.

En kvalitetsstämpel

Det är också föga förvånande att investeringen från det franska storbolaget lyfts fram som något alldeles speciellt efter den senaste rundan av investeringar.

– Vi är otroligt glada över att ha Groupe Beneteau ombord. Som det ledande globala båtföretaget är deras förtroende en bekräftelse på att vår teknologi kan förvandla vattenburen transport. Vi ser fram emot de möjligheter som ligger framför oss, skriver Gustav Hasselskog, grundare och vd för Candela i ett pressmeddelande.

”I linje med den gröna omställningen”

Från Beneteaus håll ser man investeringen som ett steg i rätt riktning vad gäller deras övergripande satsning mot ett mer hållbart båtliv och klimatvänliga transporter till sjöss.

– Vår investering stämmer perfekt överens med Groupe Beneteaus ekologiska övergångsmål, där vi skalar upp innovativa lösningar för mer hållbart båtliv och unika upplevelser. Candelas teknologi, som möjliggör betydligt mer effektiva elektriska fartyg, kommer att förvandla vattenburen transport till dess nästa hållbara fas, skriver Bruno Thivoyon, vd för Groupe Beneteau i ett pressmeddelande.