Fastnet Race – det mesta av det bästa från årets upplaga

450 båtar och 2 800 deltagande besättningsmän från 49 nationer. Det var ingen dålig uppslutning i årets Fastnet Race som dessutom firade 50-årsjubileum. Här är ett sammandrag. Se videon!

Fastnet_2023
450 båtar och 2 800 deltagande besättningsmän från 49 nationer. Det var ingen dålig uppslutning i årets Fastnet Race som dessutom firade 50-årsjubileum. Här är ett sammandrag.

Årets upplaga av det som beskrivs som världens största, mest ökända och oberäkneliga havskappsegling är över. Sedan länge bör vi kanske tillägga, för som. Hamnen redan har rapporterat så blev detta ett dramatiskt sjöslag från första stund när inte mindre än 450 båtar korsade startlinjen – om inte samtidigt så uppdelade i sju grupper.

Se också:
Fastnet Race – se den spektakulära starten med 450 deltagare

Fastnet Race är som bekant tävlingen som lockar alla slags seglare från fullblodsproffsen i sina Ultim-trimaraner till familjeseglare vars mål är att genomföra denna klassiker.

Fastnet Race 2023 är en upplaga som sent ska glömmas. Se videon!

Inte helt överraskande var det just en Ultim-trimaran, närmare bestämt den 32 meter (105 fot) franska trimaranen SVR Lazartigue som tog sig runt banan snabbast. Därmed hade man betat av de 689 sjömilen på blott 1 dygn, 8 timmar och 38 minuter och 27 sekunder vilket innebar nytt banrekord för skeppare François Gabart.

Många ärofyllda ögonblick

Men det fanns fler heroiska insatser där Charlie Dalin och IACIF Santé Prévoyances totalseger i enskrovsklassen bara är en av dem.

Se videon!