Fjärdlångs naturreservat ska styckas av – beslutet får stor kritik

I veckan beslutade Haninge kommun att sälja vandrarhemmet och en del av naturreservatet på Fjärdlång. Ett beslut som möts av stark kritik och en namninsamling med närmre 800 underskrifter.

Det politiska styret i Haninge kommun har beslutat att stycka av och sälja delar av naturreservatet på ön Fjärdlång. Frågan har blivit en het debatt och i fjol sade man stopp för vidare arrendering av vandrarhemmet på ön.

Nyligen har en namninsamling initierad av en grupp sommargäster startat i protest mot försäljningen.

I namninsamlingen skriver gruppen Fjärdlångs vänner:

”Vi vill att alla medborgare fortsättningsvis ska få tillgång till friluftsliv och rekreation på Fjärdlång. Platsen har gett medborgarna möjlighet till naturupplevelser och social samvaro genom seglarläger och stuguthyrning sedan 40-talet.”

Splittrat inom politiken

Det liberala kommunalrådet Nicole Forslund har i Tidningen Skärgården gett en kommentar om värdshusets framtid.

– Vi tror att en privat aktör kan sköta vandrarhemmet bättre än vad vi gör, säger hon till tidningen.

Men från den andra sidan av det politiska spektrat har en eventuell försäljning kritiserats. Vänsterpartiet Haninge menar att det endast skulle innebära en kortsiktig ekonomisk vinst för kommunen men att Haningeborna skulle förlora på en försäljning i längden.

Går vidare med utredning

Under tisdagen togs ett beslut av de styrande partierna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, att utreda en försäljning av vandrarhemmet.

Namninsamlingen har nått nära 800 underskrifter och gruppen Fjärdlångs Vänner sätter sitt hopp till att kommunen väljer att sälja av vandrarhemmet till staten alternativt Skärgårdsstiftelsen för att fortsätta bedriva vandrarhemsverksamhet på ön.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö