Fraktfartyg förlorade tonvis med kylskåp, skor och kanyler

Västjyllands kustremsa har nu rensats från de mesta som det som flöt i land efter att ett fraktfartyg förlorade 46 containrar i havet.

Container-Danmark-forlust
En strand på Västjylland i Danmark översköljdes av varor från tappade containrar.

Stormen Pia härjade visserligen för fullt i Danmark vid tiden för förlusten. Men exakt vad som orsakade att det 400 meter långa containerfartyget Mayview Maersk, som befann sig ungefär tre mil utanför Hanstholm, tappade inte mindre än 46 containrar i havet är fortfarande oklart.

Klart är däremot att man nu har lyckats rensa upp de drivor av skräp som sköljde över stränderna längs Västjyllands kust. Allt tack vare hårt arbete från frivilliga.

Tog sitt ansvar

Från rederiets sida var också snabba med att ta på sig ansvaret för städningen med allt vad det skulle innebära av kostnader för städningen.

Bland de uppsopade varorna fanns allt från kylskåp, skor och prydnadsflamingor till farligheter som kanyler och sjukhusdropp.

– Jag har hittat sjukhusdropp med kanyler i sinnessjukt stora mängder, säger Mona Ebdrup till danska TV2.

En strandremsa på danska Västjylland har sköljts över av allt från kylskåp till skor och kanyler.

Enligt danska medier ska stölder också ha förekommit i samband med upprensningen och att tillströmningen av nyfikna som passade på att fynda varor på stranden var stor. Den danska polisens uppmaning om förbudet att ta för sig av varorna hjälpte sålunda föga.

Händer allt som oftast

Trots att förlusten skedde för en vecka sedan är det fortfarande möjligt att fler varor spolas upp på stränderna. Att fraktfartyg tappar containrar är inte ovanligt och Hamnen har rapporterat om liknande händelser vid ett flertal tillfällen.