Hamnens spaningar och intryck från världens största båtmässa

Boot Düsseldorf – 17 hallar, 1 500 utställare och ett oräkneligt antal båtar och båttillbehör. Världens största inomhusmässa för båtar är ett nöjesfält utan motstycke för båt- och sjöfolk. Hamnen är på plats och under första dagen har vi hittat toppar, dalar och potentiella stjärnskott.

Boot_Dusseldorf_inledningsbild
Boot Düsseldorf erbjuder allt som hör båtlivet till.

Den som gästar Boot Düsseldorf och tänker att den ska hinna se allt lever sannolikt med vanföreställningar. Under en dag i mässhallarna går det snabbt att nå 20 000 på stegräknaren utan att äns tänka på det. Hittills har Hamnens utsända reportrar med nöd och näppe hunnit med tre hallar.

Så nu gäller det att rappa på.

Men under denna första dag har vi redan gjort ett antal betraktelser. På favoritlistan hittar vi tämligen otippat två uppblåsbara SUP-brädor. Den ena från Gunsails och den andra från Tiki. Båda utrustade med fäste för mastfot och fenor för att kunna byta användningsområde med en enkel påriggningsprocess. Hamnens Gustav Morin hade tillsammans vapendragaren, krönikören samt skrov- och seglingsexpert Jimmy Hellberg svårt att dölja sin upprymdhet över denna mångfacetterade vattenleksak.

– Ett perfekt exempel på där man har tänkt till. En sån här borde alla ha ombord. Superenkel att blåsa upp, förvara och ge sig ut med. ”Ha begäret” är stort, säger Jimmy Hellberg.

– Vi har dessutom hittat barnmodeller av samma produkt, för att inte tala om de segel med uppblåsbar rigg. En riktig vinnare i min bok, fyller Gustav Morin på.

Ett inslag om dessa brädor från de två upprymda reportrarna är att vänta under den närmsta tiden.

Toppar och dalar

Men det har också funnits dalar i de bådas upptäckter. Två ifrågasättningar har redan gjorts, den ena av Jeanneaus nya Sun Odyssey 35 och den andra av Dufours 44-fotare.

– Utan att avslöja allt för mycket har 35-fotaren några väldigt udda lösningar i sittbrunnen. Till det kommer och ett pentry ombord på Dufour 44:an som på två av layouterna är uppdelat mellan styr- och barbordsidan. Hur man tänkt där vet vi inte riktigt. Men mer om det i ett eget inslag.

Udda fåglar och mindre båtar

Medan Gustav och Jimmy lägger sin fulla fokus på segelbåtar letar Claes Olivecrona efter några av mässans mer egendomliga båtar. Ett riktigt fynd var båten med det passande namnet Haber 20 mini Reporter från polska Haber Yachts. Ett flytetyg hämtad ur en ingenjörs vildaste fantasier.

– Det är kanske inte mässans vackraste båt men nog är den rolig, och vilken rymd inuti. Jag har svårt att tro att den bara mäter sex meter mellan dess fyrkantiga stäv och den trubbiga aktern.

Undertecknad tycker att det går lite inflation i båtstorlek och att fler borde gå ner istället för upp. En båt jag haft mina ögon på under en längre tid kommer från den tyska tillverkaren Bente. Det rör sig mer specifikt om deras 28-fotare. En minst sagt vågad design men samtidigt med riktigt goda egenskaper för den som tycker att knappa 30-fot är helt tillräckligt. Vi får dock se om mina drömmar grusas efter att jag fått med mig vår expert Jimmy ombord.

Mycket att se fram emot

Det är många hallar att gå igenom, mycket att se, och många fler steg att ta. Några premiärer vi har ett se fram emot är bland annat  X47:an från X-Yachts, kolfiberbygget Mayla GT med skrov från svenska Petestep, Hallberg-Rassys flaggskepp, Alukins svävande skrov, Arconas prisade 50-fotare och mycket, mycket mer.

Självklart tar vi med er på allt!