Haveri på öppet hav – känd Youtuber kom till undsättning

”Allt som kan gå fel kommer förr eller senare att göra det”. Här får vi följa med Youtube-kanalen Sailing Zingaro i deras heroiska undsättning av en nödställd besättning mitt på Stilla Havet.

Sailing Zinagros youtube-serie i tre delar visar deras insats för att undsätta en fransk besättning över 1200 sjömil från land.

Det var den fjärde oktober i år som segelbåten Yara, fick ett masthaveri på Stilla Havet. Båten, som var på väg från Marquesasöarna till Panama – en färd på 3 600 sjömil, drev runt i sex dygn. På den sjunde dagen fick en annan segelbåt S/V Break of Dawn, tillhörande Sailing Zingaro, ett anrop från den amerikanska kustbevakningen om att bistå i undsättningen.

Youtube-seglarna tvekade inte en sekund.

Oyster 485:an var det enda alternativet för att i närtid kunna undsätta den drivande Yara.

– Om någon är nödställd ska man hjälpa dem. Den är den kanske främsta lagen för sjöfarare. Om vi skulle vara nödställda hade vi velat att de gjorde samma sak för oss, säger James Evenson som driver Youtube-kanalen Sailing Zingaro.

När han nåddes av kustbevakningens samtal befann han sig inte längre än 60 sjömil från den nödställda båten. En minst sagt osannolikt sammanträffande då deras överfärd var på närmre 4 000 sjömil.

De nödställda ställdes inför tre alternativ:

Det första är att bygga ihop en provisorisk så kallad jury-rigg. En sådan lösning skulle kunna ta båt med besättning på en slör tillbaka till Marquesasöarna.

Alternativ nummer två är att överge skepp och följa med Sailing Zingaro till Panama för att därefter försöka rädda båten.

Det tredje alternativet, som tycks vara det mest problematiska, var att vänta på ett frakt- eller handelsfartyg med möjlighet att skänka den skadade båten tillräckligt med bränsle för att nå land.

Vad utgången blir får vi ta del av i Sailing Zingaros serie på tre delar – du hittar den här!