Helkvinnliga Maiden tog hem totalsegern i Ocean Globe Race

Sprudlande glädje när Maiden gjorde succé och tog hem totalsegern i Ocean Globe Race. Vid målgången i Cowes välkomnades den helkvinnliga besättningen av jubel och vinkande flaggor.

Vid målgången i Cowes välkomnades Maiden av Tracy Edwards, skepparen av båten under Whitbread 89-90 samt initiativtagaren till projektet The Maiden Factor. Foto: Tim Bishop/PPL / OGR2023

Låter namnet bekant? Det är föga förvånande då det inte är första gången som den Farr-ritade 58-fotaren Maiden gör rubriker. Kanske mest känd från Whitbread 1989-90 då hon seglades med en ung Tracy Edwards i spetsen. Då blev hon känd som första deltagaren att delta med en besättning beståendes av enbart kvinnor i den legendariska jorden runt-seglingen.

Nu har Maiden gjort det igen och denna gång än mer storstilat.

Tog hem totalsegern i Ocean Globe Race

Under de omskrivna seglingarna i Whitbread slutade man på en enastående andraplats i sin klass, detta var nämligen långt innan Whitbread, idag känt som The Ocean Race, började med entypskappsegling.

Men i Ocean Globe Race (OGR) har de tagit revansch. Medan The Ocean Race har gått mot standardisering och högteknologi har OGR hållit sig kvar vid det koncept som en gång var Whitbread Round the World. Av samma anledning betyder vinsten i årets upplaga troligtvis mer än vad de flesta kan föreställa sig.

– Jag har mycket blandade känslor just nu, men vilket fantastiskt välkomnande vi fick när vi kom till Cowes. Vi är alla verkligen glada och tycker att vi uppnådde vårt mål med att visa vad kvinnor kan göra och inspirera nästa generation. Med de fantastiska förebilderna vi har på båten tror jag att vi lyckades med det. Själva etappen gick inte så bra, men överlag är vi mycket, mycket glada, sade Heather Thomas, skeppare ombord på Maiden efter målgången i Cowes.

Se målgången från OGR 2023!