Issäkerhetsrådet – varning för ovanligt lömska isar!

Den senaste tidens blida, blåst och blöta kräver extra uppmärksamhet när man vistas på isen uppmanar Issäkerhetsrådet.

De fina isarna som frös till i Mellansverige i slutet av november, och som senare blev översnöade, har nu tinat fram på många håll under den senaste tidens mildväder med regn och blåst. På flera håll är isarna fortsatt stabila men eftersom isläggningen var ojämn, med snöinslag, varierar isen en hel del när det gäller kvalitéer som värmetålighet och styrka.

Nederbörd och blidväder

Vi hare haft en period som varit onormalt rik på nederbörd samtidigt som den stränga kylan byttes abrupt mot blidväder, regn och snösmältning. På många ställen, framför allt i södra Sverige, förekommer rejäla översvämningar. På grund av mycket nederbörd påverkas även landets sjöisar negativt.

Ökade flöden i bäckar, åar och genom sjöar skapar påtaglig vattenrörelse. Inlopp, utlopp och andra strömutsatta ställen (sund, grund osv) blir extra utsatta och kräver extra stor uppmärksamhet och försiktighet av de som vistas på isen.
Varning utfärdas

Issäkerhetsrådet uppmanar därför till stor försiktighet tills dess att läget normaliserats.

Var extra försiktig vid inlopp, utlopp och andra strömutsatta ställen. Här är en illustration med isens svaga punkter.

Några enkla knep för ökad säkerhet:
* Kontrollera isens tjocklek och undersök isens bärighet noga innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
* Lär av erfarna om du är det minsta osäker.
* Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
* Vistas aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
* Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
* Var särskilt uppmärksam vid strömsatta områden som in- och utlopp, sund, över grund och runt uddar.
* Kör inte motorfordon(skoter, ATV etc.), isjakter eller liknande på okänd is.
* Lär dig isens svaga punkter.
* Ta med mobiltelefon, gärna i vattentätt fodral.

Om Issäkerhetsrådet

Issäkerhetsrådet vill verka för tryggare vistelser på isar genom information som syftar till ökad iskunskap hos allmänheten. Genom att nyttja de medverkande organisationernas kunskap, resurser och kanaler når vi ut till fler. Därmed ökar vi kunskapen om is och dess möjligheter, samt hur man hanterar risker och olyckor på isen.