Kulturskatten Helmi räddad – får en halv miljon i donationer

Sandkilen Helmi är räddad! Tack vare donationer på över en halv miljon kan den 138 år gamla roslagsskutan få en välbehövd ompyssling. Nu kan hon snart vara seglingsklar igen.

När det blev dags att renovera däcket ombord på roslagsskutan Helmi visade sig projektet vara större än man tidigare kunnat vänta sig. Föreningen Helmis Vänner som bildats för att hålla den klassiska båten i stånd tvingades då söka donationer för att ha något hopp om att skutan skulle kunna räddas.

Och ibland när man sträcker ut en hand är det någon som tar tag i den.

Efter den senaste tidens insamling har hela 530 000 kronor donerats till föreningen för att renoveringsarbetet ska kunna finansieras.

– Föreningen känner sig både stärkt och rörd över det otroliga engagemang våra fina medlemmar visat oss och vill rikta ett stort, varmt tack till er alla, skriver föreningen Helmis Vänner på sin hemsida.

Roslagsskutan Helmi

Den numera 125-åriga sandkilen Helmi har en lång och spännande historia från sina år i Stockholms skärgård. Där gick från det sena 1800-, till det tidiga 1900-talet som fraktfartyg hos rederifamiljen Sjöblom och hade sin hemmahamn på Blidö. Förutom detta användes den klassiska skutan även under en period som bokbåt och byggdes om till husbåt.

Men därefter försvann hon likt så många andra roslagsskutor helt spårlöst.

Det skulle dröja fram till 1986 innan Helmi återvände i rampljuset. Då hittade Kjell och Anders Justrell när hennes illa medfarna skrov hittades och skänkte sedermera båten till Sjöhistoriska museet.

Återfödelsen av Helmi blev en gemensam ansträngning. Med hjälp av Föreningen Helmis Vänner på Blidö och Sjöhistoriska Museet, återställdes skutan till forna dagars glans. Renoveringen genomfördes med stor hänsyn till det ursprungliga utseendet. Helmi försågs också med moderna bekvämligheter för att möjliggöra njutbar segling under alla väderförhållanden.

Den 19 maj 2002, under jublande firande vid Stämmarsund, återuppstod Helmi och fann sitt nya hem. Hon blev snabbt en symbol för Blidös livskraft och en viktig del av skärgårdens kulturarv. Numera ägs och förvaltas Helmi av Föreningen Helmis Vänner och är en K-märkt symbol för hållbarhet och gemenskap.