Landets största trålare fiskar för fullt – detta är Ginneton

Den svenska fiskeflottan har fått en ny bjässe. I början av december döptes den fiskebäcksbaserade trålaren till Ginneton och redan nu är hon i drift på Östersjön.

Med en kapacitet att lasta 1 500 kubrikmeter fisk i sina tankar är ordet bjässe snudd på underdrift. Foto: MarineTraffic

Beställd redan 2021 och från början tilltänkt att ta över namnet Ginneton. Nu är fiskefamiljen Claessons nya jättetrålare igång. Med sina 63,8 meter från för till akterstäv, 13,5 meter i bred och 1 650 bruttoton är hon lika stor som Astrid Marie om inte till och med något större. Detta enligt fiskebloggen Njord.

Ginneton är utrustad med en Wärtsilä 8L32 som producerar hela 4 640 hästkrafter. Den kompletteras i sin tur av tre Mitsubishi-dieslar, två större på 600 kilowatt och en mindre på 150 kilowatt, för pålitlig elproduktion ombord. Med det sagt så genererar bara axelgeneratorn sina 2 000 kilowatt.

Så pass mycket motoreffekt kräver förstås en rejäl tank. Ginnetons rymmer hela 350 kubikmeter. Fångsten förvaras i två tankar som tillsammans rymmer imponerande 1 500 kubikmeter fisk.

Likt sin föregångare är Ginneton en så kallad pelagisk trålare. En typ av fartyg som har blivit ett hett ämne i såväl debatten om miljön som densamma om socialt och ekonomiskt ansvar. En annan vanlig kritik mot det storskaliga trålfisket är att fångesten blir till fiskmjöl snarare direkt föda.

Enligt en undersökning gjord av Havs och Vattenmyndigheten stod mellan 2018 och 2022 nio fiskefartyg för nära tre fjärdedelar av allt sillfiske i Östersjön.