Lätta vindar men hård racing i starten av årets Sydney Hobart

Den är en av världens kanske mest kända havskappseglingar. När deltagarna i Sydney Hobart satte fart söder ut under annandagen var vindarna lätta. Men längs med den australiensiska och tasmanska kusten väntar många prövningar. Se starten från årets upplaga av den snudd på legendariska havksappseglingen.

Starten för årets upplaga av Rolex Sydney Hobart.

Annandag jul – en dag som för vissa är synonymt med tabelras och soffsittande. För andra är det en dag då en av världens mest kända havkappseglingar traditionsenligt går av stapeln. Det är såklart Sydney Hobart vi pratar om och under 2023 gjordes inga undantag.

På tisdagsmorgonen gav sig hela 103 båtar ut på vattnen utanför Sydney för att sätta fart söder ut mot Tasmanien och Hobart på öns sydsida. En kappsegling som sedan 1945 satt några av världens tuffaste seglingsbesättningar på prov. I år tycks inte heller bli något undantag.

Läs även:
Sydney Hobart – tidernas tuffaste upplaga i närbild
Charmigast men tuffast i Sydney Hobart
Sydney Hobart – tät start och vilda slagdueller

Vid starten ställdes besättningarna inför prövande lättvindssegling. Förhållanden som gjorde det svårt för såväl båtarna i den så kallade supermaxi-klassen som de mindre att få fart i de höga vågorna som möttes av det utgående tidvattnet. Men dessa lugna förhållanden kan mycket väl komma att bli kortvariga.

Under dagarna inför racet, som ännu pågår, har det varslats om såväl storm som hagel. Om så blir fallet återstår att se men vad det inte råder några tvivel om är att seglingen lär bli tuff ändå!