Spektakulärt nosdyk från Luna Rossas ungdomslag – se klippet

För den som någonsin tvivlat – AC40:orna är ingen barnlek att segla. I ett klipp på sociala medier delar det italienska America’s Cup-syndikatet med sig av sitt ungdomslags första pitch pole. Tack och lov så kom ingen till skada.

America's Cup-laget Prada Pirrelli gör en pitch pole under sitt ungdomslags träningssession.
Det italienska ungdomslaget har nu fått uppleva sin första pitch pole ombord på AC40:an.

Medan många sitter på kammaren och väntar på att de slutgiltiga modellerna av America’s Cup ska släppas är det knappast idel verksamhet i lagen som ska segla dem. För den som missat det så bjuder det 37:e America’s Cup dessutom på mer segling än någonsin förr. Inte minst tack vare alla de dam- och ungdomslag som kommer att visa upp sina färdigheter när cirkusen kommer till Barcelona efter sommaren.

Men inte behöver man vänta för att få se spektakulär segling? I slutet av fjolåret kunde man ta del av förregattorna som seglades i Villanova I La Geltrú och Jeddah. Även innan nästa segling i Barcelona följt av Louis Vuitton Cup i slutet av augusti sträckandes hela vägen fram till oktober finns det mycket att se.

Inte minst alla träningsvideor från de stora syndikaten och deras ungdomslag som nu börjar ge sig ut för att testa vingarna på AC40:orna.

Ett regelrätt nosdyk från italienarna

En sådan video landade nyligen från det italienska syndikatet Luna Rossa Prada Pirelli. I klippet blir det snabbt tydligt att det är allt annat en barnlek att segla dessa foilande entypsbåtar. Även för rutinerade och världsledande seglare.

I klippet ser man hur ungdomslaget råkar ut för sin första så kallade pitch pole och okontrollerat står på näsan.

Med det sagt lär det inte vara den sista som varken de italienska ungdomarna eller de andra lagen, inkluderande det svenska, råkar ut för. Som tur väl var kom ingen till skada vid näsdyket.