Oljemiljardär bakom ny svensk America’s Cup-satsning

Det gäller segling i världens mest avancerade båtar och därtill i världens mest prestigefyllda uppgörelse till sjöss. Och det gäller att handplocka de bästa för uppgiften.

Artemis_gor_comeback
Det gäller segling i världens mest avancerade båtar och därtill i världens mest prestigefyllda kappsegling. Allt med sikte på den 37:e upplagan av America’s Cup.

Om allt går som man hoppas kan man göra sig gällande i såväl den nya damklassen som ungdomsklassen i America’s Cup. Två minst sagt prestigefyllda drabbningar.

Bakom satsningen står oljemiljardären Torbjörn Törnquist och hans seglingsteam Artemis som i och med detta återvänder till kampen om världens äldsta idrottstroffé. En trofé som man också försökte erövra 2013 och 2017.

Siktar högt

– Vi ska göra det på högsta nivå och har lagt en budget efter det, säger han till SVD.

Som ett led i detta har man påbörjat sökandet efter de bästa unga seglare som står att finna. Något som sker i samarbete med såväl KSSS och GKSS.

Team Artemis siktar högt i nästa upplaga av America’s Cup och värvningen är i full gång. 

Pressrelease:

I dagarna presenterades Swedish Challenge powered by Artemis Technologies som är en ny svensk seglingssatsning med sikte på att utveckla svensk foilsegling bland tjejer och unga seglare. Ett viktigt mål är att delta med ett ungdomsteam och ett damteam i nästa America’s Cup som avgörs i Barcelona i september-oktober 2024.

Sveriges två största kappseglingsklubbar, KSSS och GKSS, står tillsammans bakom satsningen som finansieras av Torbjörn Törnqvist, med ett tydligt och stort tekniskt stöd från Artemis Technologies. Torbjörn Törnqvist, som själv är en passionerad seglare, stod även bakom den svenska utmaningen Artemis Racing Team i America’s Cup 2013 och 2017.

Stöttar seglande ungdomar

– Jag är stolt över att kunna skapa möjligheter för våra unga duktiga svenska seglare att ta ett kliv in i framtidens kappsegling. Jag är övertygad om att vi kan skapa en plattform av högsta standard som kan gå hela vägen i America’s Cup. Jag är särskilt exalterad över Artemis Pathway-programmet som kommer att ge unga tjejer och killar möjlighet att uppleva foiling och i vissa fall, starta professionella kappseglingskarriärer, säger Torbjörn Törnqvist.

Artemis Pathway-programmet är ett projekt där unga seglare (12–18 år) får prova på foiling. Projektet genomförs runt om i landet i samarbete med KSSS och GKSS. De som är lite äldre och har en gedigen kappseglinsbakgrund och vill göra en helhjärtad satsning på foiling har möjlighet att söka till Artemis Academy som är en akademi för seriös och intensiv träning för seglare mellan 18 och 25 år. Det är också bland seglarna i Artemis Academy som teamen till America’s Cup 2024 kommer att tas.

”Foiling är framtiden”

Det absolut viktigaste syftet med hela projektet är att bygga en stabil grund av riktigt duktiga svenska foilseglare. Det är ingen tvekan om att foiling är seglingens framtid. Redan till OS i Paris 2024 är hälften av de tio klasserna foilande båtar/brädor.

När America’s Cup nu för första gången instiftar en damklass där tolv lag från hela världen ska delta i Barcelona hösten 2024 kommer alltså en svensk båt med en helsvensk dambesättning att vara med. Tävlingen seglas parallellt med herrtävlingen och det blir även en juniorklass – med ett svenskt team.

En svensk seglare uttagen i Artemis Academy är Anna Östling. Anna har en gedigen kappseglingsbakgrund med bland mycket annat ett OS-deltagande i London 2012 och två VM-guld i matchracing (2014 och 2016).

Siktar på seger

– För oss är det här en unik möjlighet som tidigare bara varit en dröm. Men med stöd från Artemis Technologies är detta en stor chans för svenska seglartjejer att ta plats på den största arenan. Kunskapen, som finns tack vare två tidigare America’s Cup satsningar inom Artemis Technologies, kommer i kombination med hårt arbete och egen drivkraft att innebära att vi kan kämpa om första platsen på denna historiska tävling, säger Anna Östling.

I Swedish Challenge powered by Artemis Technologies ingår också två mycket meriterade coacher. De två är Fredrik Bergström som vann OS-silver i 470 så sent som för två år sedan, samt America’s Cup-vinnaren och SailGP-vinnaren Kyle Langford, från Australien, som numera är bosatt i Sverige.
Att både KSSS och GKSS står bakom projektet är en viktig del i hur klubbarna vill arbeta tillsammans för att utveckla svensk segling.

Unik möjlighet

– För GKSS är det väldigt stort att vi tillsammans med KSSS gör denna satsning. Och att det för första gången i historien är en kvinnlig tävling i America’s Cup betyder så mycket för alla tjejer i vår sport. Många förebilder kommer skapas och detta kommer bidra till en fantastisk utveckling för både unga tjejer och killar i vår sport, säger Alice von Geijer ordförande i GKSS och får medhåll från KSSS ordförande Patrik Salén:

– Ett samarbeta mellan oss, GKSS och Artemis Technologies kommer att ge oss en fantastisk plattform. Nu kan vi erbjuda de bästa och mest seriösa unga seglarna i Sverige en unik möjlighet att utmana de allra bästa seglarna i världen i en av de mest tekniskt avancerade båtarna som någonsin funnits, säger han.