Ryska skuggflottan tankar utanför Gotland – ”En tickande miljöbomb”

Det beskrivs som en tickande miljöbomb. Om något går fel kan miljardkostnaderna för att sanera landa i Sverige. En SVT-granskning har kartlagt hur ryska oljetankers kringgår omvärldens sanktioner.

En rysk oljetanker har sedan ett antal månader haft sin huvudsakliga bas strax utanför svensk territorialgräns öster om Gotland. Detta visar en granskning gjort av SVT Nyheter. Där väntar det Cypern-registrerade fartyget Zircone och väntar på ryska fartyg tillhörande den så kallade skuggflottan. Äldre modeller som mer ofta än sällan saknar saknar försäkringar.

Metoden har blivit ett sätt för Ryssland att kringgå sanktioner men själva tankningen involverar stora risker. Under de senaste månaderna har 52 iögonfallande händelser uppmärksammats

”En tickande miljöbomb”

SVT Nyheter har varit i kontakt med Henrik Wachtmeister, energiforskare på Uppsala Universitet som beskriver agerandet som en tickande miljöbomb och något som mycket väl kan hamna på Sveriges bord ifall en olycka skulle inträffa.

– Om eller när det händer någonting så kommer det att vara väldigt svårt att ställa någon till svars och sannolikt blir det landet som själv drabbas som kommer att få betala kostnaderna för uppröjningsarbetet, säger han till SVT Nyheter.

Vad en sådan prislapp skulle kunna landa på går det bara att spekulera kring men enligt forskaren hade det kunnat uppgå till miljardbelopp. Detta utöver att det vore katastrofalt för Östersjöns miljö.

Inte en olaglig handling

Tankern Zircone tillhör det lettiska bolaget Fastbunkering och är en etablerad aktör på bunkermarknaden. Däremot har man valt en annan väg än många andra konkurrenter och tillåter bunkring med fartyg inom den ryska oljehandeln.

Det finns ingenting som förbjuder det som händer men ändå oroar det svenska myndigheter. Enligt uppgifter till SVT har marinen granskat verksamheten och Kustbevakningen håller löpande koll på fartyget som sägs ha rysk besättning.

En förundersökning inleddes under fjolåret men samma utredning lades ned.

– Jag har gjort bedömningen att det inte är värt att begära rättshjälp från Lettland eftersom det inte förväntas leda till högre straff än böter, säger åklagaren Jennie Nordin till SVT.

Slår ifrån sig kritiken

I ett mejl till SVT skriver Fastbunkerings vd, Alexey Volkov att man valt Gotland eftersom att det är ett område som efterfrågats. Säkerheten är han emellertid inte orolig över:

 ”Det är en komplex fråga, men jag kan försäkra dig om att våra bunkerpråmar är fullt licensierade och vår besättning är tränad att hantera alla situationer som kan uppstå till sjöss.”