Så klarar moderna fraktfartyg de värsta stormarna

Har du någonsin funderat på hur de största fraktfartygen kan hålla för de enorma påfrestningar som de utsätts för? Någon? Här är svaret!

Fraktfartyg-håller-för-storm
När naturens krafter visar musklerna så gäller det att man har ett skrov och en besättning som håller måttet.

Modern teknologi och god kunskap i hur skrov ska konstrueras. Det här naturligtvis själva grunden men utöver detta tillkommer mycket som man kanske inte tänker på. För om stora fraktfartygen ska kunna utföra sina transporter lyckosamt, år ut och år in, över klotets oceaner så krävs mer än så.

Det hänger på fartyget och besättningen

Förutom ett pålitligt fartyg, som är konstruerat för att klara det värsta tänkbara oväder som de skulle kunna överrumplas av till havs, så krävs också en tränad besättning samt säkra händer uppe på kommandobryggan. Något som man får av erfarenhet och mycket tid till sjöss. Men också genom att öva i simulatorer.

Här får vi följa med när Youtube-kanalen Fluctus tar oss med på en resa från skrovkonstruktion till träning av besättning. En resa som bland annat inkluderar tester av fartyg i dator, men också som modeller i testbasänger. Och som förbereder såväl fartyget som besättningen på allt vad man kan tänka sig av monstervågor, trånga passager och kniviga situationer som kan uppstå till sjöss.

Se videon!