Satelliter och AI ska förhindra omfattande tjuvfiske

Tekniken för att övervaka kommersiellt fiske är begränsad och ny forskning pekar på att hela 75 procent av fiskefartygen går under radarn. Något som man nu hoppas kunna råda bot på med hjälp av satelliter och AI.

Tjuvfiske-yrkesfiskebat
Ny forskning pekar på att inte mindre än 75 procent av fiskefartygen smiter under radarn.

Nuvarande tillvägagångssätt för kartläggning av mänsklig aktivitet till havs har begränsningar. Ett faktum som tidskriften Nature har uppmärksammat. En del av problemet ligger i att många system för spårning av fartyg, som till exempel fartygsövervakningssystemet (VMS) som används vid fiske, är patentskyddade. Något som i sin tur begränsar möjligheten att kartlägga fiskefartygens aktiviteter.

Bristfällig övervakning

För offentlig kartläggning har man sålunda förlitat sig till det automatiska identifieringssystemet (AIS), som sänder fartygskoordinater för att spåra fartygsrörelser. Detta med begränsningar som att inte alla fartyg är skyldiga att använda AIS-enheter. Men också att fartyg som är engagerade i olaglig verksamhet lätt kan stänga av, alternativt manipulera, systemet. Därtill är täckningen till havs inte sällan bristfällig.

Se också:
En halv miljard i subventioner – industrifisket stor förlustaffär för staten

Nytt hopp med satelliter och AI

Nu tänds dock hoppet för en ny metod som ska råda bot på det världsomfattande problemet med tjuvfiske. Detta genom att använda artificiell intelligens för att analysera och kategorisera satellitbilder som sedan matchas med GPS-positioner från AIS för att till slut ge en bild av den illegala verksamheten.

Tidiga analyser vittnar om att inte mindre än 75 procent av fiskefartygen smiter under radarn.