Nu kan du få pengar när du skrotar tvåtaktaren: ”Först till kvarn”

Den som har en gammal båt eller tvåtaktsmotor kan nu få ekonomiskt stöd vid skrotning. Nu erbjuder Havs- och Vattenmyndigheten nu en skrotningspremie när gamla vrak ska skrotas. Men det gäller att skynda till tippen då erbjudandet är ”först till kvarn”.

Den som skrotar sin båt via Båtretur kan nu få en skrotningspremie samtidigt som båt och/eller motor omhändertas på ett ansvarsfullt vis!

Har du en gammal plasteka som står och skräpar i skogsbrynet? Kanske har du funderat på att göra dig av med den gamla Tohatsun i carporten som förgäves har hoppats på att en dag bli ompysslad och få gå igen?

Då kan det vara hög tid att skrota och söka ekonomiskt bidrag från Havs- och Vattenmyndigheten. Under 2023 och 2024 stöttar myndigheten det så kallade nationella insamlingssystemet med närmre 10 miljoner kronor. Pengarna ska användas som en slags skrotningspremie för båtar tills dess att de tar slut.

– Vi hoppas att många båtägare och kommuner nu tar chansen. Men pengarna räcker inte i evighet. Det är först till kvarn som gäller, säger Veronika Rensfeldt, utredare vid HaV.

Skrotningspremien är begränsad till och med den 31 december 2024. Det är myndighetens förhoppnings att båtägare genom denna kampanj ska ta hand om sina gamla båtar som riskerar att läcka ut farliga ämnen såsom TBT, koppar och zink i naturen.

Så går det till

Tillhör du den grupp som kan ta del av detta? Då kan det vara värt att surfa in på hemsidan Båtretur. Sidan är i grunden ett nationellt nätverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.

– Där finns all fakta om hur det hela fungerar och sajten är lätt att förstå, säger Veronika Rensfeldt.

Det ekonomiska stödet utbetalas inte kontant till den skrotande båtägaren. Istället får man tjänsten för att skrota subventionerad upp till ett maxtak. Transport och sanering får båtägaren betala själv. Båten ska dessutom väga minst 100 kilo men får inte vara tyngre än 10 ton.

All information går att hitta på Båtreturs hemsida!