Storbritanniens största hangarfartyg gästar Göteborg

Idag, fredag den 13 oktober Storbritanniens största örlogsfartyg till Sverige och Göteborg. En minst sagt mäktigt bjässe på 280 meter, 65 000 ton och med plats 40 stridsflygplan.

HMS_Queen_Elizabeth_inledn
HMS Queen Elisabeth är med sina 280 meter det största örlogsfartyget som brittiska flottan någonsin haft.

Uppståndelsen var stor när det 257 meter långa amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsage gjorde entré i Stockholm förra sommaren. Nu drar det ihop sig till nästa mäktiga besök.

Idag anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Sverige och Göteborg. Ett fartyg som faktiskt trumfar ovan nämnda amerikanska amfibiestridsfartyg när det gäller storlek. Och som med sina 1600 soldater och sjömän närmast kan beskrivas som ett eget litet samhälle.

Största örlogsfartyget

Fartyget är ett av två hangarfartyg i Queen Elizabeth-klass och är tillsammans med sitt systerfartyg, Prince of Wales det största örlogsfartygen som byggts för den brittiska flottan.

HMS Queen Elizabeth är det första fartyget i en hangarfartygsklass med samma namn. Hon är döpt till ära av fartyget HMS Queen Elisabeth, som deltog i första världskriget, och som i sin tur döptes efter drottning Elizabeth I (1533-1603). Foto Royal Navy.

Besöket är en del i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) där tio länder är med och snabbt kan agera vid kris och krig. Storbritannien är ledande nation och Sverige har varit med sedan 2017. Övriga deltagande länder är Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge.

Strategiskt viktiga områden

HMS Queen Elizabeth närvaro påvisar vikten av västkusthamnar och östersjöinloppet som exempel på strategiskt viktiga områden att skydda tillsammans inom JEF. Besöket är unikt i sitt slag då det är ett av de största örlogsfartyg som besökt Sverige.

HMS Queen Elizabeth är det första fartyget i en hangarfartygsklass med samma namn. Hon är döpt till ära av fartyget HMS Queen Elisabeth, som deltog i första världskriget, och som i sin tur döptes efter drottning Elizabeth I (1533-1603). Foto Royal Navy.

Förutom besöket sker flera gemensamma övningar mellan svenska marin- samt flygstridskrafter och brittiska motsvarigheter såväl på västkusten som i Östersjön. Exempelvis deltar den brittiska korvetten HMS Kent i marinens höstövning som börjar nästa vecka.

Stormöte i Visby

Ett JEF-möte med stats- och regeringschefer äger också rum i Visby. HMS Queen Elizabeth ligger i Göteborg i cirka en vecka.

Inledningsfoto: Royal Navy