Stort steg mot jättelik vindkraftspark utanför Göteborg

Länsstyrelsen i Västra Götaland har sagt sitt. Nu återstår bara ett ja från regeringen innan Sveriges första flytande vindkraftspark blir verklighet.

Foto: Insung Yoon

Det handlar alltså om att den första flytande vindkraftspark och mycket pekar nu på att den kan bli av. Detta sedan Länsstyrelsen i Västra Götalands län nu ställer sig positiv till projektet. Nu återstår bara att regeringen säger ja till anläggningen som förväntas kunna bidra med upp till 5,5 TWh fossilfri el per år.

”Positiva och negativa aspekter”

– I vår beredning har vi vägt in flera olika intressen. Sjöfart, fiske, fåglars flyttvägar, undervattensmiljön för tumlare och fisk, landskapsbilden, förhållandet på havsbotten och Försvarsmaktens intressen. Vindkraft till havs bygger på en ny teknik och vi ser både möjliga positiva och negativa aspekter. Efter en sammanvägd bedömning har vi landat i att nyttan med den havsbaserade vindkraftsparken väger tungt eftersom den både bidrar till att minska klimatpåverkan och är en förutsättning för regional utveckling, säger Monique Wannding, avdelningschef för Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Komplexa frågor”

Tillsammans med beslutsförslaget har Länsstyrelsen särskilt tryckt på betydelsen av att några komplexa frågor som behöver hanteras av regeringen i ett större sammanhang. Framför allt det som rör sjöfarten och yrkesfisket.

Nödvändigt enligt Tolgfors

– Det finns ingen elproduktion som kan byggas ut utan målkonflikter. Så har det varit historiskt och så är det idag. Hanteras inte målkonflikterna kommer det allvarligt att drabba länets ekonomiska utveckling och arbetet för att minska klimatförändringarna, säger landshövding Sten Tolgfors.

Poseidon, som vindkraftsparken heter, kan komma att bli den första med flytande vindkraftverk i Sverige. Den planeras att ligga 25–40 kilometer från Sveriges kust på ett område som omfattar 152 kvadratkilometer. Allt sammantaget kan det komma att handla om 81 vindkraftverk som är maximalt 340 meter höga.

De flytande vindkraftsverken planeras ligga 25–40 kilometer från Sveriges kust på en yta om 152 kvadratkilometer. Parken kan omfatta högst 81 vindkraftverk som är maximalt 340 meter höga.

Snabbt växande behov

År 2021 producerades 5,7 TWh inom länets gränser. År 2030 är det förmodade elbehovet cirka 33 TWh. År 2045 beräknas behovet vara 55 TWh. Poseidon är en av tre vindkraftsparker som just nu är under prövning i länet.

Poseidon skulle kunna bidra med 5,5 TWh fossilfri el per år. Läs mer om Länsstyrelsens arbete med havsbaserad vindkraft på Länsstyrelsens webbplats.