Svensk undervattensfarkost värd 40 miljoner kronor försvunnen

Den är något av en superkändis inom forskarvärlden och en av endast tre. Undervattensfarkosten Ran har nu försvunnit under antarktis isar. Trots sitt värde på 40 miljoner är den största förlusten den för forskningen.

Undervattensfarkosten Ran som har försvunnit under Antarktis isar.
Värdet på farkosten är hela 40 miljoner svenska kronor. Nu hoppas man kunna hitta finansärer att täcka den kostnad som försäkringen inte gör. Foto: Anna Wåhlin

Thwaites glaciär kallas ofta för domedagsglaciären. Det är med andra ord inte konstigt att det är en av de mest bevakade av det internationella forskarsamfundet. Men hur övervakar man egentligen vad som i krassa termer är ett stort isberg?

Med undervattensfarkoster såklart.

En av dessa är den svenska obemannade farkosten Ran. Visserligen går det att få delar av hur denna domedagsgalciärs förmodade förfall framskrider med hjälp av borrningar, satellitbilder och mätinstrument i marknivå. Men det är under ytan som stora delar av datan för att fastställa hur snabb avsmältningen är inhämtas.

Därför skickas Ran in under den flytande delen av glaciären. Där kartlägger den orangea torpedliknande farkosten isen och havsbottnen för att söka svar.

Det var fram tills dess att Ran försvann.

– Vi förstod ganska snabbt att något var fel – vi anlände till upphämtningsplatsen där Ran borde ha cirklat runt sedan en timme tillbaka, men det var alldeles tyst. Vår huvudteori just nu är att det var något under isen som tvingade fram en serie undanmanövrar, och att Ran hamnade i så stora problem att den till slut gick in i nödläge under isen, skriver Anna Wåhlin, professor vid Göteborgs universitet och projektledare för expeditionen i ett mejl till Dagens Nyheter.

Det faktiska värdet större än det monetära

Farkosten för 40 miljoner kronor är nu spårlöst borta och dess försäkringar lär endast täcka dear av det totala värdet. Den största förlusten är dock bortfallet av forskningsmöjligheter i sig. Då Ran är en av endast tre liknande farkoster som existerar kommer Antarktisforskningen att drabbas framöver.

– Målet är att ersätta Ran. Vi kommer att söka en finansiär för att täcka de avdrag som görs av försäkringsbolaget och den prisökning som skett under åren, skriver Anna Wåhlin i ett uttalande genom uttalande hos Göteborgs Universitet.