Svenskar åtalade för omfattande kokainsmuggling i segelbåt

Knarksmuggling_segelbat
Svenska seglare åtalade för omfattande kokainsmuggling. Foto Polisen.

Härvan med smuggling i vanliga segelbåtar hänger samman med den pågående våldsvågen. Nu åtalas sex personer för synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till brottet.

En dryg månad har gått sedan Hamnen rapporterde om en svensk seglare gripen med kokain för hundratalls miljoner ombord. Ett tillslag som nu har växt till svindlande proportioner.

Nu åtalas sex personer för synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till brottet. Till grund för åtalet ligger en av de största svenska polisoperationerna som genomförts hittills.

Se också:
Omfattande knarkspaning i Sveriges småbåtshamnar
Familjebåtar storsmugglar cigaretter på Östersjön
Kustbevakningen slog till mot människosmugglare
Svenske ensamseglaren om kokainsmugglingen

– Tillsammans med en rad myndigheter har vi ringat in en del av den svenska organiserade brottslighetens förgreningar i en rad länder och flera andra har redan dömts till långa fängelsestraff, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef för utredningsenheten.

Spaning i fyra år

Operationen startades inom ramen för det svenska myndighetsgemensamma samarbetet mot organiserad brottslighet och har sträckt sig över fyra år. I operationen har Polismyndigheten och Tullverket samarbetat med motsvarande myndigheter i bland annat Spanien och andra Europol-länder, liksom Brasilien.

Svindlande belopp

– Vår utredning visar tydligt att den våldsvåg som pågår i Sverige hänger samman med maktkamper om de mycket stora belopp som brottsligheten kan generera, i detta fall från narkotika, säger Sofie Holmqvist.

De sex personer som nu åtalas misstänks vara delaktiga i att ha tagit kokainet från Brasilien till Europa. Svensk polis, Tullverket och motsvarande myndigheter i Europa och Brasilien har arbetat mot leveranskedjan: från organisatörerna som befinner sig utomlands och förhandlar med knarkkarteller i Sydamerika, till utförarna som säljer narkotika till kunderna.

Verksamhet med många grenar

En 69-årig seglare och en man som fungerat som styrman, har enligt misstankarna fått uppdraget ta lasten till Europa. En annan av de åtalade är Sverigechef som delat ut uppdrag i Sverige. Enligt åklagaren har brottsligheten bedrivits i företagsliknande form och verksamheten har haft olika grenar.

– En gren har varit transporten av kokain. En annan gren har varit Sverigebaserad med försäljning av narkotika, vilken kan liknas vid ett grossistföretag som säljer till andra kriminella nätverk. Det som gör ärendet unikt är att vi har fått en mycket tydlig bild av hur systematiskt brottsligheten är uppbyggd och hur inkomsterna av brottsligheten återinvesteras i ny brottslighet. Brottsligheten har varit välorganiserad, säger senior åklagare Sara Nilsson som är förundersökningsledare.

Se Youtube-kanalen Prime Crimes video med spanska polisens tillslag mot en en segelbåt utanför Spanien med fyra personer, varav en svensk, ombord.

Kamp mot de kriminella nätverken

– För att lyckas i kampen mot de kriminella nätverken måste vi avslöja de som organiserar transporterna av narkotika till Sverige. Det har vi nu gjort genom ett djupgående samarbete med polis och åklagare, säger Kristian Johansson, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning Öst.

Operationen består, förutom detta ärende, av flera andra stora utredningar som mynnat ut i åtal där flera personer sedermera dömts till långa fängelsestraff.

Varierande brottsupplägg

Ett exempel är det som rör ett växlingskontor i Stockholm som tvättade de kriminella nätverkens vinster efter narkotikaförsäljning. Tio personer dömdes i november i fjol till fleråriga fängelsestraff för inblandning i penningtvätten. Ett annat är omfattande handel med svartkontrakt i Stockholms innerstad, där Stockholms tingsrätt i maj i fjol dömde två kvinnor till fängelse.

– Vi ser att samma personer förekommer i vitt skilda brottsupplägg, att nätverken har flera olika verksamheter i sin portfölj och att de opereraropererar över en stor geografisk yta, avslutar Sofie Holmqvist.

Inledningsfoto: Polisen