Sverige höjer beredskapen på Östersjön efter blixtmöte

”Ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde.” Så motiverar försvarsminister Pål Jonsson (m) sitt och JEF-ländernas beslut att patrullera Östersjön med ett 20-tal örlogsfartyg.

Visbykorvett-Marinen
Sverige och JEF-länderna höjer beredskapen på Östersjön. Inte minst för att skydda kritisk infrastruktur under vattnet.

Det handlar om att skydda och bevaka kritisk infrastruktur under vattnet. Men också om att skicka signaler till Ryssland. Därför ökar nu försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force, där också Sverige ingår, närvaron på Östersjön.

Se också:
Sverige vässar klorna för strid på havets botten

I klartext innebär det att man kommer att patrullera Östersjön med ett 20-tal stridsberedda krigsfartyg. Ett beslut som fattades på ett extrainsatt möte. Sverige deltar med två Visbykorvetter.

Måste skydda kritisk infrastruktur

– Det handlar om att bedriva sjöövervakning, ett 20-tal örlogsfartyg kommer att vara verksamma på Östersjön men även delar av Nordatlanten för att beakta säkerhetsläget och bättre skydda kritisk infrastruktur under vattnet, säger Pål Jonson till SVT Nyheter.

Länder binds samman under ytan av elkablar, datakablar och pipelies som har avgörande betydelse för samhället.

Tätt samarbete med Nato

Enligt uppgift ska detta beslut också ha tagits i nära samråd med Nato. Det är också ett beslut som bygger på ett möte på Gotland i oktober vart efter respektive försvarsminister i varje land ålades att utarbeta en strategi för att skydda infrastruktur.

Havsbotten ny arena för krig

Sprängningen av Nord Stream 1 och 2 förra året och de misstänkta sabotagen av ledningar mellan Estland, Finland och Sverige nyligen är exempel på konkreta händelser som har riktat fokus havet, men också havsbotten som en ny arena för krigföring.