Sydney Hobart 2023: Klassiska kappseglingen på tre minuter

Sydney Hobart, en av världens mest klassiska havskappseglingar bjöd i vanlig ordning på extraordinär segling. Nu har man samlat de bästa drönarbilderna, slagduellerna och den ruskigt jämna målgången i en behändig ”wrap”-video. Se den här!

”En av de bästa upplagorna på länge” så beskriver i alla fall arrangörerna av Sydney Hobart själva den 78:e upplagan av kappseglingen som traditionsenligt gick av stapeln den 26 december. En kappsegling som bjöd på såväl lätt- som hårdvindssegling, slagdueller och nagelbitande spänning.

Efter 43 timmar och 625 sjömil skiljde inte mer än ett par båtlängder mellan de två kombatanterna i supermaxiklassen. Torts att det inte återstod mer än någon sjömil var det långt ifrån vem av Law Connect och Andoo Comanche som skulle få så kallade line honours.

I videon finns det mesta av det bästa från 2023 års upplaga av Sydney Hobart.

Vinnaren efter omräknade tider var dock, och föga förvånande, en helt annan deltagare. Högst upp på prispallen stod Alive med Duncan Hine vid rodret. Den 66 fot långa ”mini-maxin” blev därmed den andra båten från Tasmanien i tävlingens historia att ta hem två titlar.

– Hon är fortfarande stadig som en en klippa. Majoriteten av de moderna båtarna tar mycket skada. Den här tjejen å andra sidan, hon är byggd för det, sade Duncan Hine vid prisutdelningen.

I besättningen hade han däremot en han ville tacka lite extra. Den oerhört rutinerade och säkra navigatören Adrienne Cahalan som efter årets seger har tre vinster och sex line honours under bältet.

– Med sin examen i meteorologi och erfarenhet har hon bättre koll än någon annan. Därtill har hon deltagit hela 31 en gånger, jag kan inte komma att tänka på många som gjort samma sak. Hon är stoisk och tuff.