Terhi 480 Cabin – nu med tak över huvudet

Förvånansvärt praktisk för att vara en ”ungdomsbåt”. Så lät det när Hamnen testade Terhi 480 BR som nu kommer med en hyttversion på samma beprövade grundrecept. Har den nu vuxit upp?

Terhi_480-Cabin_inledning
Bärig, stabil, praktisk och förvånansvärt rymlig. Då lät det när Hamnen testade Terhi 450 som nu kommer med en hyttversion på samma beprövade grundrecept.

Nu är det som bekant inte så enkelt som att bara bygga på en hytt på ett redan befintligt skrov. Det har många lärt sig den hårda vägen, då minsta förändring kan visa sig påverka köregenskaperna. Om köregenskaperna  säger vi sålunda intet. Från fabriken låter man dock meddela att man är nöjd med resultatet. En båt som rör sig i gränslandet mellan att vara en hyttbåt och en hardtop.

Liten laståsna

Med hyttversionen hoppas man nu kunna fresta med en längre säsong väl i skydd från snålblåst och rykvatten. Vidare utlovas förvånansvärt gott om svängrum och lastytor ombord för en båt på knappa fem meter. Under soliga sommardagar öppnar man med fördel takluckan som sträcker sig över hela takets bredd.

Terhi 480 Cabin – nu med med ett skyddande tak som förlänger säsongen.

På det öppna akterdäcket finns en akterbänk som ska ha bra benutrymme för 2-3 medpassagerare, men när man tittar på bilderna så ser det trångt ut. Sannolikt är det ändå samma hyfsade utrymme som på Terhi 480 BR som vi testat tidigare.

Akterdäcket kan täckas av ett separat akterkapell, varmed alla båtens passagerare kan sitta skyddade från t.ex. plötsliga regnskurar. Tack vare Terhis tvådelade dörr (fram) och den öppna bakkanten ska det vara föredömligt lätt att röra sig ombord hela vägen från fören till aktern.

Måttliga 50 hästkrafter

Gällande gångegenskaperna så utlovas balanserad gång i de flesta förhållanden men för säkerhets skull och för den som pendlar i stökiga förhållanden så kan Terhi 480 Cabin också beställas med trimplan. Som köpare har man att välja mellan 50- och 60 hästkrafter där bak.

Premiärvisning sker på båtmässan i Helsingfors den 10-19 februari.