Tolv års fängelse för den svenska seglande knarksmugglaren

Den svenske knarksmugglaren som ertappades och greps under dramatiska omständigheter med en stor mängd kokain i en vanlig familjesegelbåt döms nu till tolv års fängelse.

Knarksmyggling-Axel-Eriksson
Den svenske seglaren spansk polis med en ansenlig mängd kokain i lasten.

Hamnen har tidigare rapporterat om den svenske seglaren som greps av spansk polis med en ansenlig mängd kokain i lasten. Nu står det klart att han döms till 12 års fängelse.

Se också:
Svenskar åtalade för omfattande kokainsmuggling i segelbåt
Svensk seglare gripen med kokain för 1,3 miljarder i lasten

Seglatsen ska ha gått från Kanarieöarna till Brasilien och vidare förbi Karibien innan spansk polis tillsammans med den spanska marinen kunde slå till mot segelbåten utanför Spanien med fyra personer ombord, varav en svensk.

I målet har sex personer stått åtalade – tre av dem för synnerligen grovt narkotikabrott, två för medhjälp till samma brott och en för narkotikabrott av normalgraden, skriver Aftonbladet.

Välorganiserad liga

– De personer som nu åtalas bedömer vi har tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten som sträcker sig långt utanför bara narkotikahantering, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef för utredningsverksamheten på NOA i samma tidning.

Tillslaget skedde strax utanför Alicante. Det var i slutet av maj och efter en lång tids spaning som båten bordades, kokainlasten beslagtogs och männen kunde gripas.

Stort mörkertal

Att smuggling sker via hav och vattenvägar är ett omfattande problem och mörkertalet tros vara stort. Mellan 2018 och 2021 gjorde det svenska Tullverket ett tjugotal beslag av knark på fritidsbåtar i svenska småbåtshamnar. Med tanke på det stora antalet hamnar så tar tullen också gärna hjälp av allmänheten.

Speciellt intressant är om man man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller om man ser att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

Låt polisen göra jobbet

Om man misstänker smuggling eller något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att lämna tips via: www.tullverket.se.

Foto: Polisen.