Tullverket hittade stora mängder knark under bulkfartyg

Tullverket i Göteborg genomförde i förra veckan kontroller på fartyg liggandes på redden utanför Göteborg. Under en kontroll av ett bunkerfartyg hittade man stora mängder narkotika under vattenlinjen utanpå skrovet.

Det var först under en utökad kontroll som tillslaget kunde göras. Än finns inga misstänkta i narkotikahärvan. Foto: Valdemar Lindekrantz

Det var under tisdagen i förra veckan som fartyget låg på redden utanför Göteborg. Dit hade man enligt uppgifter till Sjöfartstidningen, som var först med att berätta om tillslaget, kommit för att bunkra. Efter en initial kontroll beslöt man dock att ta in fartyget till kajen vid Arendal för ytterligare undersökning.

– Vi hittade narkotika i en mängd som vida överskrider grovt brott. Av utredningstekniska skäl kan jag inte gå in på hur mycket vi hittade eller vilken typ av narkotika, säger Pehr Hagenklev, gruppchef vid Tullkriminalens utredningsenhet till Sjöfartstidningen.

Fartyget som mäter 180 meter och är registrerat på Marshallöarna hade den illegala lasten under vattenlinjen och därtill utanpå skrovet. Detta gjorde att man fick ta hjälp av Kustbevakningens dykare för att upptäcka den stora mängden narkotika.

Det finns i nuläget ingen misstänkt i tillslaget men förhör har hållits med delar av besättningen.

– Fartyget påbörjade sin rutt i Sydamerika, studsade i en av Europas hamnar och skulle som slutdestination till Polen. Det mellanlandade här utanför Göteborg och låg ute på redden, säger Pehr Hagenklev.

Ännu är det för tidigt att avgöra om någon besättningen är involverade i smugglingen och i dagsläget finns det ingen som kan knytas till knarket. Detta enligt uppgifter till Sjöfartstidningen.

Inte ett helt ovanligt modus

Man har flera gånger gjort liknande beslag på fartyg som kommit från Sydamerika. Bland annat var det ett uppmärksammat fall 2020 där hamnpersonal i Uddevalla hittade 25 kilogram kokain. Bara ett par månader senare inträffade det igen även då i Uddevalla.

– Det förekommer att man smugglar narkotika med fartyg från de här regionerna. Både i lasten och som i det här fallet gömt på fartygets utsida, säger Pehr Hagenklev till Sjöfartstidningen.